GLOBUS

Svjetski analitičari upozoravaju: Evropa je opet žarište, treći svjetski rat bi mogao krenuti iz dvije zemlje

U glavnim ulogama Donald Trump i Vladimir Putin

(Business Insider)

23.1.2017

Da bi novi globalni rat mogao početi opet u Evropi tvrdi američki stručnjak za vanjsku politiku Paul D. Miller koji je, kako je rekao za Business Insider, prije četiri godine predvidio i rusku invaziju na Ukrajinu.

Sada smatra da je najkritičnije žarište Baltik koji će za novog američkog predsjednika Donalda Trumpa biti jedan od najvećih izazova.

Neki analitičari smatraju kako su ciljevi Vladimira Putina, ruskog predsjednika, racionalni i odbrambeni: širenje NATO-a postaje prijetnja i Rusija uzvraća udarac. Zapad širi svoj utjecaj na račun Rusije i ona se osvećuje. No, Miller smatra kako su to - gluposti.

"Putin smatra kako je hegemonija u ruskom "komšiluku" neophodna zbog sigurnosti Rusije. No, potezi Kremlja uvjetovani su i specifičnim oblikom ruskog nacionalizma koji je prožet vjerom. U ovom slučaju, Rusija je čuvar pravoslavlja i ima zadatak štititi i širiti vjeru", ocijenio je Miller.

U tom smislu, i NATO je prijetnja Rusiji pa je zato Putinov plan "slomiti" ili bar unijeti nemir u taj savez. Do sada je u svojim namjerama bio uspješan, a njegove posljednje dvije mete, Ukrajina i Gruzija, iako nisu bile članice NATO-a, vjerovatno bi krenule u postupak pristupanja savezu. Miller smatra kako se Putin na ovaj način osigurao jer se niti jedna država neće priključiti NATO-u dok je pod djelomičnom "okupacijom".

"Za širenje međunarodnog utjecaja Rusija nikada nije imala povoljnije uvjete još od kraja Hladnog rata. Evropska unija je napukla. Članice NATO-a preispituju koju korist imaju od njega. A američki predsjednik je otvoren prema Rusiji i najavljuje poboljšanje odnosa. No, Putinov idući korak puno je opasniji od dosadašnjih jer će se usmjeriti na baltičke zemlje koje su članice NATO-a", ocijenio je američki stručnjak za vanjsku politiku.

"On neće slati velike formacije ruskih vojnika u uniformama preko granice jer čak niti najopreznije članice NATO-a ne bi ignorisale takvu vrstu invazije. Umjesto toga, ruski predsjednik će potaknuti drugu vrstu krize, vjerovatno u iduće dvije godine. Možda će Rusi u Latviji ili Estoniji krenuti s protestima za svoja prava, tvrdeći da su progonjeni i tražeći međunarodnu zaštitu. Nekoliko atentata i bombaških napada i Baltik je na rubu civilnog rata", iznio je Miller svoja crna predviđanja.

Otišao je još dalje. U takvom razvoju situacije, Poljska bi, smatra, sigurno tražila aktivaciju Člana 5. proglašavajući Baltik napadnutim od Rusije. Njemačka i Francuska opirale bi se tome u početku, a sve oči bile bi uprte u SAD. Ukoliko savez ne bi aktivirao člana 5., uzajamna sigurnosna jamstva unutar NATO-a postala bi besmislena.

"Ukoliko bi Član 5. bio aktiviran, bila bi to i objava rata Zapada Rusiji. A to će biti i trenutak kada će Trump morati odlučiti je li odbrana Latvije ili Estonije vrijedna riskiranja Trećeg svjetskog rata", ocijenio je Paul D. Miller a prenosi Business Insider.