BIH

Protest radnika BHRT-a: Zahtijevamo hitne izmjene Zakona o javnom RTV servisu za 60 dana

Katastrofalna finansijska situacija

(M.M.)

23.1.2017

Uposlenici Radio-televizije Bosne i Hercegovine danas su u zgradi Radio Televizije BiH organizirali protest upozorenja, zahtijevaju hitne izmjene Zakona o javnom RTV servisu, a razlog je katastrofalna finansijska situacija zbog koje je ugrožena egzistencija radnika i njihovih porodica.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika BHRT-a, Damir Smital objasnio je novinarima u kojim uslovima zaposleni rade.

- Želimo ukazati na mnogobrojne probleme i nemar vladajućih struktura, a koje su dužni brinuti o nama. Radnicima BHRT-a nisu uplaćeni doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje više od 20 mjeseci. Za to vrijeme BHRT uredno plaća kredit za jedan dio digitalne opreme nabavljene u procesu digitalizacije. Potrebna nam je nova oprema kako ne bismo nastavili zaostajati za javnim servisima u Evropi, jer je dio naše opreme iz ranih '80-ih godina prošlog vijeka. Kako nabaviti opremu, ako nije rješeno finansiranje? Jedino preostalo je da se radnici odreknu svojih mizernih plata i danas zbog toga protestujemo. Trenutna isplata neto plata je svakog mjeseca upitna. U kavim uslvima rade radnici BHRT-a govori primjer da svaki put kada naša ekipa krene na teren, strahujemo za njihovu sigurnost jer su vozila na granici ispravnosti, a nema sredstava za njihov popravak. Imali smo slučajeve da su neke naše kolege doživjele strujni udar zbog dotrajalosti opreme - rekao je Smital.

Smital naglašava da je osnovni uzrok svega što se dešava u BHRT-u, nepostojanje političke volje koja treba osigirati stabilno finansiranje ove medijske kuće. 

- Ne postoje nikakve naznake da će se stanje popraviti, a Parlamentarna skupština BiH se ne odnosi prema nama onako kako bi trebala i ignorira nas. Zahtijevamo hitne izmjene Zakona o javnom RTV servisu za 60 dana kako bi se osiguralo stabilno finansiranje BHRT-a. Do sada su parlamentarci za svako rješenje našli novi problem. Samostalni sindikat ima rješenje za ovaj problem i zato tražim hitan sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, njegovim zamjenicima i resornim ministrom kako bismo prezentirali naša rješenja - zaključio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika BHRT-a.