VIJESTI

Proizvodi iz BiH osvajaju sedmi kontinent

Zapis iz Adelaida u Južnoj Australiji

E.Sk

23.1.2017

Blizu 40.000 građana sa područja nekadašnje Jugoslavije naselilo je Adelaid, najveći grad Južne Australije. I dok su građani hrvatske i srpske nacionalnosti u daleku zemlju odlazili nakon Drugog svjetskog rata, Bosanci i Hercegovci su na „sedmi kontinent“ počeli pristizati za vrijeme i poslije krvavih ratnih događaja u svojoj domovini.

U Adelaidu se skrasio Tuzlak Dragan Jakšić, bivši učenik Građevinske škole u Tuzli, koji se na novi životni početak odlučio 1996. godine. Zajedno sa suprugom otvorio je prodavnicu „Mini mart“. Naziv sam po sebi nema nikakvu asocijaciju, ali proizvodi na policama u Jakšićevoj prodavnici kod mušterija bude nostalgiju za nekadašnjom zajedničkom domovinom i artiklima koji su se trošili i upotrebljavali od Triglava do Đevđelije.

- Bosanskohercegovačke proizvode naručujem preko brata. Roba dolazi brodom i potrebno su dva do dva i pol mjeseca da stignu do nas. Prozivodi iz BiH se prodaju, a naručujemo ih u skladu sa potražnjom. U jednoj od narednih tura planiram uvesti i Tuzlanski pilsner – ispričao je Dragan Jakšić.

Kontakt sa Jakšićem i priču o prodavnici „Mini mart“ realizirana je pomoću Adija Selmana, mladog tuzlanskog karate trenera i političara, koji posljednje dane 2016. i prve dane 2017. godine provodi na dalekom kontinentu.

so

- Prodavnica „Mini mart“ predstavlja jedinstveno mjesto u Adelaidu. Tu se može kupiti tuzlanska so, Sarajevski kiseljak, Vispakova kafa ili travnički sir. Pošto sam iz Tuzle s ponosom mogu reći kako se tuzlanska so može pronaći na policama i u drugim marketima čiji su vlasnici Australci – kaže za „Avaz“ Adi Selman.

Inače u Adelaidu, kada je riječ o građanima bivše Jugoslavije, ima najviše Hrvata, potom Srba, pa tek onda Bosanaca i Hercegovaca.

- U Adelaidu je jednom riječu super, pogotovo za mlade. No, uskoro ću svoje proputovanje završiti i vratiti se u Bosnu i Hercegovinu – kaže Selman, koji će u dalekoj Australiji kod tetke Aide i tetka Borisa ostati do kraja februara.