REGION

Doktorice iz Srbije osuđene na po dvije godine zatvora

Zbog nesavjesnog liječenja

Redakcija

23.1.2017

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je na po dvije godine zatvora dvije doktorke Kliničkog centra u Beogradu zbog nesavjesnog i neadekvatnog liječenja Ljiljane Arambašić, koja je 2002. godine preminula od posljedice upale slijepog crijeva.

Ostalih troje ljekara oslobođeno je optužbi. 

Osuđenim specijalistima ginekologije Veri Milenković i Gordani Miletić pored zatvorske kazne izrečena je i zabrana obavljanja djelatnosti od dvije godine, javljaju srbijanski mediji.

Miloš Radović, Srboljub Miličević i Aleksandar Jovanović su oslobođeni optužbi.

Ovo je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, pošto je prvu iz 2012. godine, kojom je troje ljekara bilo osuđeno na zatvorske kazne, a dvoje oslobođeno od optužbi, ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

I na novu presudu i tužilaštvo i okrivljeni imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, koji treba da izrekne pravosnažnu presudu.

Svi okrivljeni ljekari odbacili su tokom suđenja optužbe za neadekvatno liječenje i izrazili žaljenje zbog tragedije, tvrdeći da oni nisu odgovorni i da su postupali profesionalno i savjesno, poštujući stručne procedure.

Ljiljana Arambašić se 15. februara 2002. godine zbog jakih bolova u stomaku javila u beogradski Urgentni centar, a dežurni hirurg je procijenio da su njene zdravstvene tegobe ginekološke prirode pa je primljena na Ginekološko-akušersku kliniku.

Iz GAK-a su Ljiljanu, pošto je gotovo neprestano vrištala, uputili u Institut za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević", gdje su ljekari odmah zaključili da nije pacijent za njih i uputili je ponovo u Urgentni centar. 

Zbog visoke temperature nije hospitalizovana u Urgentnom centru, već je upućena u Institut za infektivne i tropske bolesti, gdje je primljena 21. februara.

Po prijemu u bolnicu već je bila u komi i iste noći je preminula.