GLOBUS

DW: Već nakon prvog dana može se vidjeti u kojem smjeru Trump vodi Ameriku

Inauguracija

DW

22.1.2017

Predsjednik SAD Donald Trump stavlja interes SAD iznad svega pa i dugogodišnjih savezništava a da bi ujedinio podijeljenu zemlju on poseže za opasnim nacionalizmom.

Na to upozorava Ines Pol iz vašingtonskog servisa Deutsche Wellea.

U svom inauguracionom govoru, Trump je u petak poručio da će se SAD tokom njegovog mandata brinuti samo za neposredno dobrostanje sopstvene zemlje, a da time odustaje od uloge SAD kao svjetskog policajca jasno je iskalkulisano, i nije nikakav problem za čovjeka koji potencijalne interese sopstvene zemlje stavlja iznad svega, navodi DW. 

"Grdno su se prevarili oni koji su se nadali da će biznismen iz Njujorka promijeniti svoj agresivni ton čim položi zakletvu kao predsjednik, jer prvi govor novog američkog predsjednika ne ostavlja prostora za spekulacije - Trumpu, na najuticajnijoj političkoj funkciji na svijetu, ne pada na pamet da ublaži svoju retoriku", ocjenjuje se u tekstu. 

Naprotiv, ukazuje se, on nastavlja da ponavlja svoje formule iz predizborne kampanje i obećava da će izolacionističkom ekonomskom i odbrambenom politikom Ameriku ponovno učiniti velikom. 

Najavljuje da će on, multimilioner, sa svojim kabinetom koji se sastoji od multimilionera, zemlju učiniti pravednijom i da će se pobrinuti za kvalitetno obrazovanje i prije svega sigurna radna mjesta tako što će spriječiti uticaje iz inostranstva, podsjeća DW. 

"Tako od ovog 70-godišnjaka prilikom njegove svečane inauguracije nismo čuli ništa novo, a ipak to ima novu težinu. Jer bez obzira na to što je moć američkog predsjednika ograničena, ipak je on taj koji odlučujuće utiče na političko raspoloženje u zemlji", navodi se u tekstu. 

Trump, primjećuje Pol, ne vjeruje u moć pomirenja nego u moć vođe čvrste ruke, i svakom svojom riječju i svakim gestom on je prvog dana na novoj dužnosti signalizirao da će stvari uzeti u svoje ruke. 

Pri tom će i dalje slediti demagoška pravila igre: sve što je "strano" definiše se kao prijetnja, sijući sjeme straha kod masa koje ga prate, ujedinjujući je u neprobojni front protiv svojih protivnika, predviđa dopisnica DW iz Vašingtona. 

"Ima mnogo razumljivih razloga zbog kojih su Trumpove pristalice odavno izgubile vjeru u političku elitu i nije ni čudo što se fenomen kao Trump pojavio i popunio tu prazninu, ali arogancija i neznanje koji mogu doći s tako velikom moći nisu ograničeni samo na SAD: te sile mogu i negdje drugdje da otvore vrata opasnim nacionalistima", zaključuje se u tekstu.