VIJESTI

Još se čeka na uklanjanje opasnih acetilenskih boca

Nakon pronalaska otpada na plantaži “Hepoka”

M. H. - M. Sm.

22.1.2017

Acetilenske boce koje su u ponedjeljak pronađene na plantaži firme “Hepok” u Željuši, sjeverno od Mostara, još nisu uklonjene. No, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak potvrdio je za “Avaz” da su kontaktirane firme koje se bave zbrinjavanjem ovakvog otpada te je iznađen način za njihovo uklanjanje, o čemu su upoznali kolege iz Civilne zaštite (CZ) HNK.

Debeli katanci

- Očekujem da će se to riješiti u ovih nekoliko dana. Kolegama u HNK stojimo na raspolaganju s ljudstvom i ostalom pomoći - kazao je Solak, dodavši da je, osim nadležnih službi, svima ostalima zabranjen pristup ovoj lokaciji, u šta se uvjerila i naša ekipa, koju su pred “Hepokovom” plantažom dočekali debeli katanci i obavijest da je nezaposlenima zabranjen ulaz bez odobrenja.

hepok-zeljusa-plin-3

Onemogućen ulazak na plantažu

Ubrzo smo potražili i odobrenje, ali nam je iz “Hepoka” rečeno da nas ne mogu pustiti.

- Dobili smo naređenje da nikoga ne smijemo pustiti. Policija je tu, vrši uviđaj, a iznađeno je privremeno rješenje - rekli su iz “Hepoka”. 

Portparol CZHNK Pero Pavlović kazao nam je da je u ovom slučaju, s obzirom na to da se sve odvija na prostoru Mostara, nadležna Civilna zaštita grada Mostara.

Pavlović je potvrdio da je inspektor za zaštitu od požara Ministarstva unutrašnjih poslova HNK naložio da se u ovom slučaju postupi u skladu sa pravilima struke i zakonom.

pero-pavlovic-55

Pavlović: Nema mjesta panici

- Iz FUCZ uputili su nas na jednu firmu iz Sarajeva koja ima ovlasti u ovakvim situacijama i to smo dostavili mostarskoj Civilnoj zaštiti, a oni će sada ostvariti daljnje kontakte i poduzeti konkretne poteze. Nema mjesta pretjeranoj panici ni razloga za uznemiravanje građana, sve je na određeni način pod nadzorom - poručio je Pavlović.
 
Stručnjak iz ove oblasti Pavo Šaravanja iz firme “Messer-Plin-Mostar”, koji je, također, izlazio na teren, naglasio je da ne bi trebalo biti nikakvih problema ukoliko se bude kvaliteteno i pravilno postupalo. Naveo je i da su boce 25 godina u zemlji ta da smatra da nisu ni ispravne.

Bez ovlasti 

- Taj plin je nestabilan i vrlo opasan u slučaju eksplozije, ali nije otrovan da bi ugrozio ljudsko zdravlje i okoliš. Smatram da se ništa neće desiti ako se bude ispravno rukovalo, jer nije eksplodirala ni ova boca koja je već sklonjena. Treba polako vaditi bocu po bocu - kazao je Šaravanja. 

Istaknuo je da njemu nije poznato da u BiH postoji firma koja se bavi uništavanjem starih acetilenskih boca, a dodao je da ni “Messer” nema ovlasti za to. 

Stalna koordinacija

Kako je jučer saopćeno iz Operativnog centra CZHNK, pristupilo se zaštiti pronađenih boca, i to zatrpavanjem pijeskom, vraćanjem u prethodno stanje, a potom ograđivanjem i označavanjem mjesta, kao što su zabrana pristupa neovlaštenim osobama, opasna materija, zabrana pušenja i zabrana pristupa s otvorenim plamenom.

Rečeno je i da se vrši stalna koordinacija između gradskih, kantonalnih i federalnih nadležnih službi i organa radi pronalaska konačnog rješenja za sigurno uklanjanje boca te da će do daljnjeg mjesto povremeno obilaziti i kontrolirati patrola policije. 

Sitnica može izazvati eksploziju

- Slučajni plamen, pojave iskre, cigara ili neki metalni predmet mogu izazvati aktiviranje i eksploziju tako da gore, osim nadležnih službi, niko više ne može prići - istaknuo je Solak. 

fahrudin-solak-01-is

 Solak: Uskoro rješenje problema

Prema izjavama mještana i radnika “Hepoka”, boce su zakopane 1992. godine. Nezvanično, prilikom povlačenja iz ovog dijela mostarske općine zakopale su ih jedinice tadašnje Jugoslavenske narodne armije.