VIJESTI

Ako čeznete za markom, putujte u BiH!

"Die Welt" Nijemcima približio našu državu

A. DUČIĆ

22.1.2017

Njemački tiražni časopis "Die Welt" u svom jučerašnjem izdanju objavio je zanimljivu reportažu o BiH, u kojoj se Nijemci pozivaju da posjete našu državu ukoliko čeznu za markom.

Naime, ovaj magazin pojašnjava da je konvertibilna marka uvedena 1998. godine te se u omjeru od 1:1 naslanjala na njemačku marku. U ovoj reportaži dalje se pojašnjava da je KM zadržala vrijednost prethodne valute u Njemačkoj. Ali to, kako se navodi, nije jedino što je u BiH tragično.

Isti jezik

- U BiH žive tri naroda, muslimanski Bošnjaci, ortodoksni Srbi te katolički Hrvati, u dva entiteta, s vlastitim parlamentima, tročlanim predsjedništvom, odvojenim školama, dva alfabeta. Iako nemaju nikakvih problema u komunikaciji, jer, praktično, govore istim jezikom, to ih nije spriječilo da iz političkih razloga uvedu srpski, hrvatski i bosanski - kaže se u ovom tekstu.

Kada je riječ o jezičkim varijantama, "Die Welt" navodi da, primjerice, Bošnjaci koriste riječ "kahva", Hrvati "kava", a Srbi "kafa".

die-welt-o-bih

Tiražni časopis objavio reportažu o BiH

- Ovaj propisani jezički teatar dalje nalaže da se upozorenja na cigaretama printaju u tri varijante - ističe se u ovoj reportaži.

Nadalje, ukazuje se i na ono što je, prema mišljenju autora ovog njemačkog časopisa, zajedničko za čitavo područje BiH.

Mnogo korupcije 

- Korupcija je svugdje rasprostranjena, jednako kao i konzumacija cigareta te ljubav prema ćevapčićima - ističe se u tekstu.

Međutim, "Die Welt" Nijemcima pokušava dočarati i prirodne ljepote kojima BiH obiluje, pa se tako pohvalno govori o planinskim ljepoticama Jahorini i Bjelašnici, uz neminovnu poveznicu s Olimpijskim igrama 1984. u Sarajevu.