VIJESTI

Profesor emeritus Univerziteta ''Yale'': Trump želi vratiti SAD na najvažnije mjesto u svijetu

Ivo Banac za "Dnevni avaz"

F. VELE

22.1.2017

Jedan je od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca, profesor emeritus američkog Univerziteta ''Yale'' i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. Ivo Banac u razgovoru za „Dnevni avaz“ naglasio je najvažnije poruke novog američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), iščitavajući u njima i smjernice moguće buduće američke politike u svijetu. 

Model za druge

Banac je, nakon što je s porodicom emigrirao 1959. godine, dugo živio i školovao se u Americi, gdje je napravio zapažene uspjehe, a prošle godine je spominjan i kao mogući hrvatski ambasador u toj zemlji. On dobro poznaje prilike i dileme američkog društva danas.

- Prije svega, Tramp je rekao da Amerika ne želi nametati svoj način života ostatku svijeta, ali da bi bilo bolje da njezin primjer bude model za druge, ako oni to hoće. Također, rekao je da se vodi politikom - Amerika na prvom mjestu i da pretpostavlja da će to biti i politika drugih zemalja, ako one budu sebi na prvom mjestu - naglašava. 

Tramp, kaže Banac, ne vidi nikakav problem u tome da svako zapravo zastupa svoje interese. 

- Rekao je da će podržavati stara savezništva i inicirati nova. To je vrlo nejasno što bi to značilo. Jedina stvar u kojoj je bio konkretan, osim činjenice da je rekao da će braniti granice, što do sada nije bio slučaj, jeste da je naveo da će se Amerika jače nego ikad boriti protiv radikalno-islamskog terorizma. Pretpostavljam da se to odnosi na ISIL, ali to nije na bilo koji način ograničeno, pa je to ostavilo tako jedan dosta jak dojam - objašnjava naš sagovornik.

Zemlja narodu

To je, dodao je, manje-više bilo sve što se odnosilo na vanjsku politiku, a što je Tramp rekao na inauguraciji u petak.  

- Uglavnom je govorio o domaćim temama, ali i ključu povratka Amerike na najvažnije mjesto u svijetu, što on misli da u ovom trenutku nije slučaj. To onda pretpostavlja radikalnu unutarnju reformu i, on misli, povratak zemlje narodu, što se nije dogodilo pod prethodnim administracijama - zaključuje Banac.

Nepoznat stav o Balkanu

- Iz ovoga se ne može ništa zaključiti o vanjskoj politici i odnosima prema Balkanu. Naime, možemo praviti razne konstrukcije, ali one ne moraju biti točne. Ne bi bilo dobro da učitavamo mnogo u odnosu na ono što je rekao - kazao je Banac upitan o mogućim pravcima nove američke politike u ovom dijelu svijeta.