REGION

Washington post: Hoće li sada Amerika sa Trumpom na čelu priznati Liberland?

Šef mikro države se hvali dobrim vezama sa novom administracijom

(Washington Post)

22.1.2017

Samoproglašeni osnivač Liberlanda Vit Jedlička nada se kako će neortodoksni pogledi Donalda Trumpa na vanjsku politiku dovesti do priznanja njegove zasad nepriznate države, koja graniči s Hrvatskom i Srbijom, piše ugledni Washington Post.

- Trumpov dolazak definitivno otvara nova vrata, rekao je Jedlička na zabavi koju je protrumpovski list Washington Examiner organizirao u čast inauguracije u petak. On sam je s 20-ak istomišljenika prisustvovao zakletvi novog američkog predsjednika.

Liberland je područje od sedam kvadratnih kilometara na granici između Hrvatske i Srbije koje je tzv. ničija zemlja, odnosno nije utvrđeno kojoj od dviju zemalja službeno pripada.

Zbog razlike između starih katastarskih granica i današnjeg toka rijeke Dunav, država koja prva prizna vlasništvo nad teritorijem na kojem je Jedlička proglasio Liberland odrekla bi se većeg dijela teritorija na granici. Srbija i Hrvatska stoga tvrde kako njihove državne granice ne uključuju Liberland, no i kako će teritorij pripasti jednoj od te dvije države nakon moguće arbitraže o granici.

S druge strane, neke interpretacije međunarodnog prava mogu zaključiti da je to područje 'ničija zemlja', jer Hrvatska tvrdi kako se radi o teritoriju Srbije, dok Srbija tvrdi kako to nije njen teritorij.

Liberland ima svoju zastavu, ustav, nacionalnu himnu i moto - 'Živi i pusti živjeti'. Do sada se stotinjak hiljada ljudi prijavilo za državljanstvo, među njima i 12.000 Amerikanaca, a američki državljanin Thomas Walls nedavno je imenovan Liberlandovim ministrom vanjskih poslova. Walls se u izjavi za Washington post pohvalio da je Trumpov komšija, odnosno da živi odmah pored njegovog imanja Mar-a-Lago u saveznoj državi Floridi, prenosi Jutarnji.

Iako niti jedna postojeća država na svijetu nije priznala Liberland, Jedlička se nada kako će iskoristiti svoje veze u Trumpovoj administraciji kako bi postigao napredak u statusu Liberlanda.

Iako ne želi otkriti ko su njegove veze, Jedlička kaže kako se radi o 'prijateljima prijatelja'. Nada se kako će dobiti tihu potršku Trumpove administracije te kako bi za par godina Liberland možda mogao biti i priznat.

Jako ga je razveselila vijest o Trumpovu telefonskom pozivu predsjednici Tajvana, iako Amerika formalno i dalje provodi politiku 'jedne Kine', prema kojoj priznaje samo vlast Pekinga.