VIJESTI

Izetbegović: Da me nema ovakvog ne bi bilo dobro u BiH

Član Predsjedništva i lider SDA za Face TV

Redakcija

21.1.2017

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović gostovao je u Dnevniku Face TV-a, a naglasio je da mora češće "bistriti politiku" u medijima, jer ono što vidi "ne odgovara istini". 

- Općenito se prikazuje depresivna slika, nedovoljno se afirmiraju uspjesi i pomaci naprijed, zastoji se preuveličavaju, a situacije karikiraju - rekao je Izetbegović pa dodao da ga se proziva zbog davanja obećanja o "100.000 radnih mjesta", iako je "30 posto tog obećanja već izvršeno“. 

- Treba protrljati naočale pa pogledati neke pozitivne stvari - naveo je Izetbegović.

Lider SDA se osvrnuo i na cjelokupnu situaciju sa predsjednikom RS.

- Mi se politički borimo sa Dodikom koji je rekao da mu je cilj secesija RS. Vidite kako se to završilo za njega, završio je na crnoj listi, pred Tužilaštvom BiH, a onda jedna njegova riječ presudi da mu ljudi vjeruju. To je kao šahovska partija koju mi koji branimo ovu igru igramo protiv njega i zahvaljujući našoj situaciji izveden je na ovu situaciju. Da nije bilo moje apelacije, to se ne bi dogodilo - kazao je Izetbegović.

- Treba gledati rezultat. Politički i ekonomski analitičari, novinari, intelektualci su pomalo depresivni i vrlo lako svojim predstavnicima nađu manu. BiH se pomakla na evropskom putu. Ja ne mogu biti i političar i analitičar, ne mogu da prelazim iz jedne u drugu ulogu, ja moram da prenesem rezultat - dodao je.

Izetbegović vjeruje da će se Dodik promijeniti ponajviše zbog toga što je zaustavljen aranžman sa MMF-om.

- Bolja politika sa jasnim rezultatom vodi se sa ove strane koju ja predstavljam, a to se u javnosti manje predstavlja - rekao je.

Govorio je i o komentarima svog kolege u Predsjedništvu BiH Dragana Čovića 

- Od trećeg entiteta nema ništa. Hrvatima najmanje odgovara destabilizacija BiH. Njima se to ne isplati jer je pola hrvatskog korpusa izmiješano sa Bošnjacima. Ne isplati im se destabilizirati ekonomski poredak jer 80 posto njihovih proizvoda kupuju Bošnjaci.

Izetbegović je rekao da je osnova njegove politike evropski put BiH, a o čemu se svakog dana pregovara. 

- Moj put je popravljanje stanja, a to je realna politika u ovakvom odnosu snaga dok ne sazrijemo za neku bolju konstalaciju unutar BiH - poručio je pa dodao:

 "Da me nema ovakvog ne bi bilo dobro u BiH. Ja sam dobronamjeran, igram ulogu onoga ko okuplja. U principu stvari idu onako kako ih zacrtam".

Negirao je da ima bilo kakvu ulogu u "pakovanju Radončiću". 

- Mi ga pozivamo i očekujemo da se na iskren način sa nama suprotstavi destabilizaciji prilika u ovoj zemlji. Do lokalnih izbora i poslije njih smo imali dobru saradnju sa SBB-om, ali poslije su krenuli napisi u Avazu. Mislim da je jedan od odgovora što ima problem sa sudskim procesom, što sluša kojekakve dušebrižnike, kao i to što SBB nije prošao dobro na lokalnim izborima - smatra on. 

Lider SDA je rekao da njegova supruga Sebija, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nema političke ambicije te da ne utječe na političke odluke koje on donosi.

- Dođu te priče do nas. Sebija se u klinici trudi da uvede red, disciplinu, da se pacijent poštuje, da ne čeka, da doktori ne sjede na dvije stolice, da nemaju u isto vrijeme privatnu kliniku, da se vrati dug. Tamo prođe hiljade pacijenata. Ne petlja se u moj posao i nema govora da ni na koji način utiče na političke stvari. Stotine budalaština ova čaršija proizvede. Sebija je energična, sposobna žena, uradila je dobar posao za ljude i u Općoj bolnici, prije toga je bila jako dobar operater, profesor, ginekolog, jedan od najobjavljivanijih autora u BiH. Sebija je korektna žena iz patrijarhalne kuće koja dobro zna šta sa mnom uopšte može početi pričati. O kadrovima i politici skoro nikad ništa. To pričaju u čaršiji oni koji imaju vremena za to, a nema nikakvog utemeljenja - zaključio je Izetbegović.