BIH

Potvrđeno za "Avaz": Cormack nastavlja raditi i pod Trumpovom administracijom

Od američke ambasadorice u BiH nije zatražena ostavka

A. Du.

21.1.2017

Aktuelna ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack nastavit će obnašati ovu funkciju i pod novom američkom administracijom predsjednika Donalda Trumpa, zvanično je potvrđeno "Avazu" u Ambasadi SAD u Sarajevu.

- Ambasadorica Cormack je karijerni diplomata. Ona nije politički postavljena na ovoj diplomatskoj funkciji. Stoga od nje nije zatražena ostavka - kazali su nam u Američkoj ambasadi u Sarajevu.

Naime, nakon što je diljem svijeta prostrujala vijest britanskog "Independenta" prema kojoj će novi predsjednik SAD Donald Trump otpustiti sve ambasadore koje je imenovala administracija bivšeg predsednika Baracka Obame, postavilo se pitanje šta će biti s onima koji ove dužnosti obnašaju u zemljama zapadnog Balkana.

I američki ambasador u Srbiji Kyle Scott javno je potvrdio da se odluka predsjednika Trumpa ne odnosi na njega, te je dodao da je već od nove administracije dobio nalog za buduće poslove.

Inače, kako je istaknuto, Trumpova naredba obuhvaća oko 80 ambasadora širom svijeta, a neke od tih zemalja su Njemačka, Velika Britanija, Kanada, Kina, Indija, Japan i Saudijska Arabija. Do sada su, međutim, najavljena samo neka od imenovanja.

Tako je Nikki Hayley zamjenila Samanthu Power na poziciji ambasadorice UN-a. Advokat David Friedman postao je ambasador u Izraelu. Bivša žena novog američkog predsjednika, Ivana Trump navodno je izrazila želju da postane ambasador u Češkoj Republici.