LIFESTYLE

Evo kako da uklonite so sa svoje obuće

Korisni savjeti

(D. K.)

21.1.2017

Sistem održavanja saobraćajnica još uvijek nema bolje ideje kako očistiti snijeg i led s ceste i trotoara od običnog posipanja soli. Premda je to i dalje najučinkovitiji borac protiv brojnih padova zbog klizanja, so nije saveznik našim cipelama.

Kakve god zimske cipele nosili, s tanjim ili debelim đonom, kožnate ili bilo kakvog drugog materijala, hodajući po očišćenim pločnicima nećete moći izbjeći bijele mrlje. One nastaju nakon što se cipele smoče pa osuše, a tu vodu pomiješanu sa solju često prenosimo i na odjeću i tepihe u kući.

Najbolje bi bilo ne odlagati čišćenje cipela, već ih urediti odmah po dolasku kući. Dok su cipele još mokre, pobrišite ih vlažnom spužvicom ili krpicom kako sol ne bi prodrla duboko u materijal. Možda će vam se cipele u tom trenutku činiti čiste, no so će se ionako pokazati tek kad se koža osuši.

Ne preporučuje se stavljati cipele pored radijatora i drugih izvora toplote jer to loše utječe na njihovu kvalitetu. Želite li izvući vlagu iz cipela, napunite ih zgužvanim novinskim papirom i ostavite preko noći.

Nakon što su se cipele osušile, svakako ih treba iščetkati i namazati kremom (ako se ne radi o brušenoj koži).

Ako vam ovo nije pomoglo, pri prvom čišćenju pomiješajte vodu s malo octa, no svakako budite sigurni da vam neće naštetiti cipelama.

Sve ovo skupa barem djelomice možete izbjeći pošpricate li cipele sprejom za impregnaciju prije nego što uopće izađete iz kuće.