GLOBUS

Merkel zahtijeva sporazume sa Trumpom po pitanju trgovine i vojne potrošnje

Njemačka kancelarka nakon inauguracije

Fena

21.1.2017

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će od novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa tražiti sporazume vezane za pitanja trgovine kao i vojne potrošnje, dodajući da će raditi na očuvanju veoma važnih veza između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Reuters.  

Merkel je kazala da je Donald Trump jasno istakao svoja uvjerenja u govoru održanom na inauguraciji, te obećao da će staviti Ameriku na prvo mjesto.

- Reći ću dvije stvari osvrćući se na njegovo obraćanje, a prva je da čvrsto vjerujem da je ovo najbolje rješenje za sve nas, ukoliko naš rad bude utemeljen na pravilima, zajedničkim vrijednostima kao i zajedničkim akcijama u međunarodnom trgovinskom sistemu, ali i doprinosu vojnim saveznicima. Druga stvar je transatlantska veza koja neće biti nikako manje važna nego što je bila prethodnih godina. Ja ću raditi na tome, uprkos različitim mišljenjima, sporazumi kao i rješenja mogu biti ostvareni ukoliko budemo respektabilno razmjenjivali naše ideje - kazala je Merkel.