BIH

Može li Trumpovo predsjednikovanje biti bolje za zapadni Balkan nego Obamino

Bosanci u SAD sa zebnjom, ali i nadom, dočekali novog predsjednika

E. A.

21.1.2017

Piše: Erol Avdović

Iako bez potvrđenih anketa, moglo bi se reći da je većina američkih građana bh. porijekla sa zebnjom dočekala inauguraciju 45. američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), ima ih koji ističu da treba sačekati, te da vrijeme pred nama može demantirati uglavnom negativne medijske prognoze.

Neizvjesno doba

U razgovoru za naš list ugledni Bosanci koji već zauzimaju značajne akademske i poslovne pozicije u njihovoj novoj domovini - SAD navode da treba biti oprezan u paušalnim kritikama nove američke administracije.

Profesor IT tehnologije na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini Mirsad Hadžikadić ističe da će Tramp pokušati “uraditi mnogo toga“. On kaže da treba realno analizirati Trampov dolazak na čelo najmoćnije države svijeta. I, imajući u vidu da Bosna ima moćne prijatelje i da “BiH nije bespomoćna država”, taj položaj treba dodatno iskoristiti. 

- Mi imamo mnogo toga ponuditi svijetu. Od geostrateške pozicije i bogatih resursa do sposobnih ljudi i mješovite populacije. Imamo sve osobine svijeta koji tek dolazi, sa svim problemima koje će takav svijet imati. Kao što je bio slučaj sa svakim prethodnim predsjednikom, Tramp će uraditi neke dobre i neke loše stvari. Tramp je već pogodio, slučajno ili namjerno, tri stvari koje su brinule dobar dio američke populacije: nezaposlenost i odlazak poslova vani, strah od islamskog terorizma i dominantnost političke korektnosti u svim sferama američkog života - kaže ovaj američki profesor porijeklom iz BiH.

Hadžikadić dodaje da bi kombinacija Trampa i Putina, uz politički napredak desnice i nacionalizma u Evropi i svuda u svijetu, te zatvaranja Velike Britanije u svoje granice mogla biti  “najava velike neizvjesnosti u cijelom svijetu, a tako i na Balkanu, u idućih pet do deset godina”. 

- Mislim da je sada važnije nego ikada da Bosna i Hercegovina konačno dobije prave, iskusne, moderne i demokratski nastrojene političare koji će shvatiti, razumjeti i iskoristiti svjetske igre za dobrobit BiH - napominje Hadžikadić. 

On ističe da će se jedino tako BiH “moći boriti sa snagama nacionalizma, korupcije i destrukcije”. 

Tektonski poremećaji

I profesorica međunarodnih odnosa na čuvenom Univerzitetu Columbia Amra Šabić El-Rejis (El-Rayess), rođena u Bihaću, koja više od 20 godina živi i radi u Njujorku, za “Avaz” ističe da će Trampovo predsjednikovanje vjerovatno potvrditi da je Balkan, a time i BiH, važnija za Rusiju nego Ameriku. 

- Mi smo važniji Rusiji nego Americi u ovom trenutku. Rusija se taktički uključuje gdje vidi potencijal za širenje svog utjecaja. Dovoljan je primjer Ukrajine, gdje je Rusija ključna u teritorijalnim promjenama unutar druge države - kaže Šabić El-Rejis. 

sabic-amra-foto-ingrid-skousgard6

Šabić El-Rejis: Balkan nije ni bio politički prioritet Obame

Ona upućuje i na “slične scenarije koji vode ka otcjepljenju regija, a koji su se već odigrali drugdje s Rusijom kao značajnim akterom”. Sa žaljenjem konstatira da Balkan nije ni bio politički prioritet dosadašnjeg predsjednika Obame, jer je bio preokupiran ekonomskom krizom od 2008. godine, a onda i problemima u Iraku, Afganistanu, Egiptu, Siriji... 

- Bosna je bila na margini i klasificirana kao “riješen” problem, jer mi nismo bili niti smo sada u aktivnom sukobu koji bi zahtijevao ozbiljnu američku pažnju - dodaje Šabić El-Rejis. 

No, jedan ugledni američki ljekar bh. porijekla, ne želeći da mu objavljujemo ime, ipak ima nešto konkretnije stajalište:

- Mislim da će Trampovo predsjednikovanje biti bolje za zapadni Balkan nego Obamino, jer Obama nije uradio ništa u proteklih osam godina – kaže on.

Međutim, zaključuje i da će Tramp “ako se ne vrati tradicionalnoj republikanskoj vanjskoj politici, imati problema i sa republikancima i sa demokratima”.

- Onda će biti tektonskih poremećaja u Evropi i sve je otvoreno - Krim, Ukrajina, Poljska, baltičke zemlje, Češka, Slovačka, Gruzija, zapadni Balkan, Turska - zaključuje.

Ostajemo na margini

Prema riječima Šabić El-Rejis, upravo nedovoljna angažiranost Obamine administracije prema BiH “otvorila je vrata za razvoj kompleksnije političke igre u BiH i veću ulogu Rusije, ali i zemalja Bliskog istoka”. 

- S obzirom na to da je Trampov prioritet ekonomija u SAD, mislim da će Bosna ostati na margini političke scene ako ne dođe do većeg problema koji bi zahtijevao pažnju Amerike - ističe Šabić El-Rejis. 

Prema njenim riječima, od Trampove administracije treba očekivati da joj fokus bude na unutrašnjim problemima SAD. A “indiferentan pristup prema Bosni znači da će se drugi aktivnije uključiti u kreiranje naše sudbine”, tvrdi Šabić El-Rejis.