VIJESTI

Pacijent u Banjoj Luci prva žrtva gripe u BiH

Period najintenzivnije cirkulacije virusa

A. NUHANOVIĆ

21.1.2017

U Bosni i Hercegovini zabilježen je prvi smrtni slučaj usljed gripe. Pacijent je, kako saznajemo, hospitaliziran u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci, a bio je pozitivan na virus influence B. 

- U Republici Srpskoj u drugoj sedmici januara prijavljen je prvi smrtni slučaj zbog teške respiratorne infekcije, a pacijent je bio pozitivan na influencu B - kazala je dr. Nina Rodić-Vukmir iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Školska djeca 

Kako navode iz Instituta za javno zdravstvo RS, osim ovog pacijenta, u istoj sedmici u domovima zdravlja prijavljena je čak 3.991 osoba s akutnim respiratornim infekcijama, dok je 1.369 osoba imalo oboljenja slična gripi.

- U bolnicama u RS u drugoj sedmici januara prijavljen je jedan slučaj teške respiratorne infekcije koji je zahtijevao hospitalizaciju, i to u fočanskoj bolnici, dok ih je od početka sezone prijavljeno ukupno deset - kazala je Rodić-Vukmir.

Navela je da je od početka sezone u RS evidentirano 10.612 osoba s oboljenjima sličnim gripi, najviše u uzrasnoj grupi predškolske i školske djece. 

- Sada se nalazimo u periodu najintenzivnije cirkulacije virusa, u kojem očekujemo najveći broj oboljelih, kao i svake godine - navela je Vukmir.

Iako tek slijedi vrhunac vala gripe, u Zavodu za javno zdravstvo FBiH od početka sezone evidentirali su 15.339 osoba sa simptomima sličnim gripi. 

Povećanje broja 

- Početkom januara registrirali smo 1.239 osoba koje su imale simptome slične gripi. Već sada broj oboljelih popeo se na 2.104. Također, prijavljena su nam i dva teža oblika. Pacijenti su imali komplikacije s respiratornim sistemom, a, nasreću, niko nije životno ugrožen. Riječ je o pacijentima iz Sarajevskog kantona - kazali su nam iz Zavoda.  

Upozorili su da se očekuje znatno povećanje broja oboljelih od gripe jer do kraja februara ili sredine marta slijedi najveća cirkulacija virusa. 

BROJKE 

- 15.339 osoba sa simptomima sličnim gripi od početka sezone u FBiH 

- 10.612 s simptomima sličnim gripi od početka sezone u RS