VIJESTI

Jelko Kacin: Treba nam stabilnost na zapadnom Balkanu

Ambasador u NATO-u za "Avaz"

F. VELE

21.1.2017

Ambasador Slovenije pri NATO-u Jelko Kacin izjavio je u razgovoru za "Dnevni avaz" uoči najavljene posjete generalnog sekretara Sjevernoatlantskog saveza Jensa Stoltenberga našoj zemlji da je "nama potrebna stabilnost na zapadnom Balkanu". 

Poruke iz regiona

Prema riječima Kacina, inače bivšeg izvjestioca Evropskog parlamenta za ovaj dio svijeta, Balkanu je potrebno posvetiti dodatnu pažnju te biti pravovremeno i dodatno osjetljiv na poruke koje dolaze iz regiona. Ali i na poruke koje stižu na Balkan, i to "od onih koji se u region miješaju".

- Samo politička stabilnost omogućava strana ulaganja, a to osigurava radna mjesta i sprečava da mladi odlaze van regiona. Na osnovu svega što je zapadni Balkan trpio u devedesetima, na osnovu svega što je Zapad naučio na zapadnom Balkanu, jednostavno moramo biti posvećeni budućnosti i dati maksimalan doprinos da se situacija smiri, da se stvore preduvjeti za politički dijalog i za saradnju na planovima budućnosti - kaže Kacin za "Avaz". 

Ukazuje na to da ragion ima i većih problema od međusobnih odnosa naših država, a to je korupcija.

- U svakoj od tih država javnost je uznemirena i nezadovoljna. Jer javnost svugdje ponavlja da je korupcija ta koja oduzima akumulaciju i koja zapravo stvara veliku štetu u regionu. To su veliki izazovi s kojima se Balkan suočava i ta pitanja treba rješavati da bi budućnost regiona i pojedinih država, njihovih ekonomija, bila bolja - smatra Kacin.  

Političke elite

Upitan koje poruke Stoltenberg nosi te mogu li se očekivati i konkretniji potezi NATO-a u BiH, Kacin ističe da veliku pažnju posvećuju regiji zapadnog Balkana. 

- Tako da je za prvu polovinu godine predviđen veći niz posjeta, komunikacija i saradnje, pa je posjeta generalnog sekretara Stoltenberga samo jedna od njih. Mi situaciju na Balkanu redovno pratimo i analiziramo, ali što treba javnosti reći, reći će generalni sekretar - tvrdi Kacin. 

Nadalje, komentirajući stavove i nastojanja Rusije da spriječi širenje NATO-a na Balkan, "Avazov" sagovornik ističe:

- Naši stavovi su poznati političkim elitama u pojedinim zemljama Balkana. NATO govori jednim jezikom. Te poruke će biti poslane u skorijoj budućnosti kroz dolazak i nastup i generalnog sekretara Stoltenberga. 

Izjave radikalnije zbog kampanje

Osvrćući se na najnovija dešavanja u regionu, tenzije i poruke iz Srbije, Kacin ističe da pojedine izjave treba vidjeti u kontekstu.

- Srbija se sprema na predsjedničke, možda i neke druge izbore, i u tom kontekstu su te izjave radikalnije nego što je uobičajeno - tvrdi Kacin. 

Stižu velike sume novca iz EU

Prema njegovim riječima, jedna od velikih prilika za Balkan jeste proces približavanja EU koji omogućava izgradnju institucija.

- Ogromne sume evropskog novca dolaze da bi države funkcionirale i da bi se povećalo povjerenje građana u pojedine države. Na drugoj strani, ogromna finansijska sredstva EU dolaze kao pomoć u izgradnji saobraćajne infrastrukture. To su sve stvari koje su preduvjet da bi bila ekonomska i politička situacija u regionu na višem nivou nego što je bila prije toga - istakao je Kacin.