VIJESTI

Upitnik EK: Ministarstvo vanjske trgovine pripremilo više od 100 odgovora

Nije potrebno usvajati nove propise

Fena

21.1.2017

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine odgovarat će na nekoliko stotina pitanja postavljenih u Upitniku Evropske komisije, što je jedan od koraka u pristupanju države punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Kako je Feni kazao ministar Mirko Šarović, od 35 poglavlja političkog i ekonomskog kriterija Ministarstvo će pripremiti odgovore iz 23 poglavlja, a to su pitanja koja se odnose na slobodu kretanja robe i kapitala, prava intelektualnog vlasništva, prava konkurencije, pitanja iz oblasti poljoprivrede, veterinarstva, sigurnosti hrane, ribarstva, energetike, preduzetništva, zaštite prirodne okoline, zaštite potrošača te carinske politike.

- Pripremljeno je već više od stotinu odgovora na ova pitanja. Neki od sektora u Ministarstvu bit će pod posebnim pritiskom zbog velikog broja pitanja, kao što je Sektor za ekonomski razvoj i preduzetništvo, koji treba da pripremi odgovore na 61 pitanje, Sektor za energetiku 64, a Sektor za vodene resurse, turizam i zaštitu prirodne okoline 73 pitanja - pojasnio je.

Također, postoji 51 pitanje za koje je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa potencijalno identificirano kao institucija koja je nadležna za davanje odgovora.

- Ta sporna pitanja trenutno su predmet konsultacija Ministarstva i Direkcije za evropske integracije. Pravi izazov bit će kad odgovore dostave i nadležne entitetske institucije. Tada slijedi period usaglašavanja odgovora, a ovaj složeni proces odvijat će se tokom februara i marta - istaknuo je Šarović.

Dodao je i da u ovoj fazi davanja odgovora na pitanja iz Upitnika neće biti potrebno usvajati nove propise, jer se sada Evropskoj komisiji dostavlja precizno stanje u pojedinim oblastima po standardima i metodologiji koju traži EU i ništa više.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa formiralo je tim i nosioce aktivnosti po sektorima, a Šarović je kazao da Odsjek za evropske integracije pri Ministarstvu koordinira sve aktivnosti oko pripreme i dostavljanja odgovora.