REGION

Ko se ne javi u vojsku mogao bi u zatvor: Srbija u vojnu evidenciju uvodi 99. godišta!

Ministarstvo odbrane Srbije odlučilo

Redakcija

20.1.2017

Ministarstvo odbrane Srbije od Nove godine uvodi u vojnu evidenciju mladiće rođene 1999. godine, koji tokom 2017. postaju punoljetni, kao i one starije koji iz bilo kog razloga nisu izvršili tu obavezu, javlja Kurir.

Upis u vojnu evidenciju obavlja se u svim centrima Ministarstva odbrane pri lokalnim samoupravama (nekadašnji vojni odsjeci), radnim danima od devet do 15 sati.

Iako je riječ o proceduri koja se provodi svake godine, ona je ovoga puta privukla pažnju javnosti, jer se u posljednje vrijeme sve češće govori o mogućnosti za ponovo uvođenje obaveznog služenja vojnog roka.

U Ministarstvu odbrane su izričiti - uvođenje u vojnu evidenciju ne znači odlazak u kasarnu, odnosno služenje vojnog roka. Ali, nisu u pravu ni oni koji su, kada je prije nekoliko godina suspendovano obavezno služenje vojnog roka, zaključili da više nikad neće imati bilo kakav dodir sa sistemom odbrane.

- Uvođenje u vojnu evidenciju je danas, kada postoji isključivo dobrovoljno služenje roka, jedini kontakt mladića na koje se ovo odnosi sa vojskom - kaže načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Petar Bošković.

Nadležni ističu da nema razloga za izbjegavanje upisa u vojnu evidenciju, ali i upozoravaju da se radi o zakonskoj obavezi, pa su propisane i kazne za neodazivanje.

Riječ je o prekršajnoj odgovornosti zbog kršenja Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, za šta je propisana kazna od 10.000 do 50.000 dinara (od 160 do 790 KM) ili kazna zatvora do 60 dana. 

Pri upisu, mladići se izjašnjavaju i da li su zainteresovani za dobrovoljno služenje vojnog roka koji traje šest meseci. Zainteresovanima za oblačenje uniforme, odlazak u kasarne i vojničku obuku ovo se omogućava uz, ako to žele, kasniju mogućnost zasnivanja radnog odnosa u Vojsci Srbije, piše Kurir.