GLOBUS

Sve je spremno za sukob Trumpa i političke Amerike koju smo do sada poznavali

Detaljna analiza

Autor:S. NUMANOVIĆ

20.1.2017

Iako je njegova inauguracija bila više nego skromna u poređenju s njegovim prethodnikom, iako su žestoke demonstracije skrenule dio pažnje svjetske javnosti s samog čina polaganja zakletve, iako je bez daha ruska javnost propratila sve što se dešavalo u Washingtonu, iako za Trumpa nije glasala većina Amerikanaca, iako… on je predsjednik.

Bijela kuća će sada biti pod posebnom pažnjom. Trump je uspio okrenuti protiv sebe većinu vodećih američkih medija. 

Ugledni portal Politico izbrojao je da je od momenta kada je objavljeno da je pobjednik izbora do početka procesa inauguracije, Trump izrekao tačno 84 neistine. CNN i The New York Times izračunao je da je u istom periodu on napravio neuporedivo više skandala nego Obamin tim za osam godina vlasti. 

Svi američki analitičari slažu se da je ovo do sada najtraljavija tranzicija administracije. Trump je presporo popunjavao pozicije svojim ljudima, previše olahko imenovao osobe za kandidate za neke od pozicija i već mu je kredibilitet narušen. 

Demokrate, kao opozicija, likuju. Republikanci, kojima se Trump nametnuo, nisu oduševljeni. Saslušanja pojedinih Trumpovih kandidata za ministarska mjesta bila su manifestacija demokratskog poznavanja zakona i principa Amerike i republikanskog gutanja knedli. Niti mogu braniti nespremne kandidate, niti mogu mirno gledati debakl za debaklom. 

Dok su svi glavni mediji ukazivali na nove i nove propuste i neistine koje producira Donald Trump, polovina Amerike je oduševljeno aplaudirala.

Šta možemo očekivati u danima, mjesecima i godinama pred nama?

Trump je multimilijarder. U svom je životu imao uspona i padova. Izgradio je imperiju koju je obilježio svojim prezimenom. Potpuno je atipičan predsjednik. Kao i njegov tim. Ovo što je do sada popunio s ministrima daleko je najbogatiji kabinet koji je Amerika i svijet ikada vidio. Nema nikoga da nema barem milion dolara na računu. 

A onda je Trump u inauguralnom govoru svoju oštricu usmjerio baš na njih! Govorio je o establišmentu, enormnom bogaćenju, odlivu radnih mjesta, propadanju srednje klase, kriminalu i stopi ubistava…

U centar priče stavio je običnog čovjeka. Oslikao je bojama koje nisu svojstvene Americi i Amerikancima. Nacrtao ih je jadnim i bijednim, obespravljenim i da bezmalo propadaju. I obećao da će to sve ispraviti. 

Dolar je na svjetskim berzama skočio. Opet mu je porasla vrijednost. To se običnim američkim biznismenima baš i ne sviđa. Poskupljuje im proizvod i pada mu konkurentnost. 

Tokom cijele kampanje, a i nakon toga, Trump je ponavljao mantru da američkim proizvođačima automobila neće dopustiti seljenje tvornica u Meksiko i davanje otkaza radnicima u Ohiou, Michigenu, Lousiani…

To ne samo da nije tačno, jer niti jedna od fabrika koje je ne jednom prozvao nije ni pomišljala, a kamo li planirala takvo nešto, to jednostavno nije kapitalizam. Posebno ne onaj američki. 

Od početka je zagovarao ukidanje osnovne zdravstvene zaštite (Obamacare). Izgleda da je uvidio da to ne samo da nije pametno, nego je i iznimno opasno i skupo, najavio je da će napraviti mnogo bolji i efikasniji zdravstveni sistem za svakog Amerikanca. 

Koji preostane! 

Jer, najavio je da će protjerati između 700.000 i 2 miliona ljudi koji nemaju riješen boravišni status. Riječ je uglavnom o Latinoamerikancima. 

Uz njih, Trump je u više navrata najavljivao "registar za muslimane", pa čak i njihovo protjerivanje.

Nikad nije odustao od ideje da se izgradi betonski zid između Meksika i SAD koji bi ili će, kako stalno ponavlja, Meksiko platiti.

Vodeći mediji koji mu nisu naklonjeni, izračunali su da bi za samo ove aktivnosti Americi trebalo između 600 milijardi i 2 biliona dolara!

Na sve kritike nenaklonjenih medija Trump oštro odgovara da se radi o lažnim vijestima, podmetanjima, plaćeničkoj propagandi. 

Iako analitičari smatraju da Trump neće imati interesa za Zapadni Balkan, vrlo je moguće da, za razliku od Obame, novi američki predsjednik ima jasniju percepciju Balkana, pogotovo kada se u obzir uzme da je Melania Trump rođena Slovenka.

On već gradi svoju "medijsku armadu". I to je i logično i legitimno. 

Premoćni državni aparat stoji sa strane. Njegova uloga jeste da bude izvršilac politike vladajuće većine, ali ako je ta politika u skladu s zakonima i principima Amerike. Trump je već na ivici, ako ne i počesto s druge strane barem dosadašnjih američkih principa. 

Ako je suditi po dosadašnjem toku procesa u okvirima tranzicije vlasti, vrlo brzo ćemo svjedočiti prvim pravim sukobima državne i Trumpove administracije. Imajte na umu da je dio državne administracije i obavještajna zajednica SAD. 

Poznajući Amerikance i njihov sistem, potpisnik ovih redova neće se iznenaditi ako se u jednom momentu pokrene čak i postupak opoziva predsjednika. Taj je proces izuzetno kompliciran, ali redovno završi loše po predsjednika. Posebno ako on politički preživi opoziv.

Svjedočimo, dakle, jednoj novoj Americi. 

U Bijeloj kući je sasvim atipičan predsjednik. On je dobio brojčano manje glasova od svoje protivnice, nikada nije bio klasični političar, ima do sada najjaču opoziciju unutar "vlastite" Republikanske stranke, prije nego se konsultira s saradnicima ili državnim aparatom, svoje (političke) nakane i ideje saopći cijelom svijetu posredstvom Twittera, nema pardona ni pred kime, ne krije da je populista, kune se u obične i obespravljene, a okružuje se bogatima i moćnima… 

Sve je, dakle, spremno za njegov i sukob političke Amerike koju smo do sada poznavali. 

Bit će zanimljivo. Bit će burno. Bit će žestoko. 

Ali iznad svega bit će jake Amerike.