SARAJEVO

Sramotno: Zašto se niko ne brine o bistama bh. velikana

Većina spomenika u gradu svakodnevno na meti vandala

N. KREŠTALICA

22.1.2017

Biste napravljene u čast velikih bh. književnika, pisaca na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović nesavjesni građani svakodnevno uništavaju i skrnave. Tako, naprimjer, bista Isaka Samokovlije uopće nema glavu.

Kulturno naslijeđe

Glavu nemaju ni biste Mice Todorović i Voje Dimitrijevića, koje se nalaze ispred zgrade Akademije likovnih umjetnosti. Kako se općinske i gradske vlasti odnose prema bh. velikanima i kulturnom naslijeđu, govori i činjenica da je i bista Save Skarića već duži period obezglavljena u Velikom parku. 

Umjesto portreta, na postolja trenutno samo slijeću golubovi. I one biste koje nisu oštećene u smislu da nedostaju dijelovi nadležni ne održavaju redovno. Na nekima nedostaju datumi, na nekima su izblijedjela slova, a neke su čak zarasle u rastinje. Nerijetko se dešava i to da se spomenici skrnave, kao, naprimjer, kada su na Trgu oslobođenja, za vrijeme manifestacije, pored biste Maka Dizdara postavljeni toaleti, ili kada je ista ta bista završila u prostoru za skladištenje bačvi piva...

bistadimitrijevic

bistasamokovlija

bistatodorovic

Bez glave su biste Dimitrijevića, Samokovlije i Todorović

Građani su većinom nezadovoljni odnosom prema spomenicima bh. velikana. Kako nam je kazao sugrađanin Sulejman Japalak, nebriga prema bistama umjetnika, pisaca za njega nije iznenađenje. On kaže da se o kulturi u gradu niko ne brine, pa tako ni o bistama velikana. 

japalakizjavabiste

Japalak: Nije iznenađen

Studentice Džejlana Tiganj i Ilma Kadrić razočarane su odnosom nadležnih prema ovom problemu.

tiganjizjavabiste

 Tiganj i Kadrić: Razočaranje odnosom nadležnih

Kontaktirali smo Gradsku službu za obrazovanje, kulturu i spor, gdje su nam kazali da ovakvi vidovi krađe predstavljaju najteži vid antiurbanog ponašanja i pokušaj brisanja kulturne memorije našeg grada.

Krivična djela

- Svi slučajevi krađe, skrnavljenja i uništavanja bisti prijavljeni su policiji i zatražena je istraga i otkrivanje počinilaca. Nažalost, i pored poduzetih mjera i radnji na rasvjetljavanju krivičnih djela teške krađe, ovi slučajevi nikada nisu riješeni - kazali su iz Grada. 

Potrebno postaviti kamere

- Na sjednici Gradskog vijeća pokrenuta je inicijativa da se napravi nova bista Voje Dimitrijevića, koja je ukradena još 2012. godine. Također, traženo je i to da se vrati bista Mice Todorović, koja je oštećena te sklonjena u depo Akademije likovnih umjetnosti. Sve biste bit će vraćene i uređene, ali je prije toga potrebno postaviti kamere da bi se ubuduće lakše otkrili oni koji uništavaju spomeničko blago - rekli su iz Grada.