VIJESTI

Na Podveležju počinje gradnja prvog vjetroparka u BiH

Nakon osam godina potpisani ugovori s izvođačima

M. SMAJKIĆ

22.1.2017

U Gradskoj vijećnici u Mostaru jučer je svečano označen početak gradnje Vjetroparka Podveležje, prvog takvog projekta u BiH, u koji će „Elektroprivreda BiH“ putem KfW banke investirati ukupno 162 miliona KM.

Tako su gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predstavnik izvođača radova „HP-Investing-Amitea“ Đenan Pekušić potpisali ugovor o rekonstrukciji lokalne ceste u naselju Podveležje u vrijednosti od 1.175 000 KM. 

Važan projekt 

Drugi ugovor, koji su jučer potpisali generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević i Pekušić, odnosio se na gradnju pristupnih puteva, servisnih saobraćajnica i montažnih platoa za kranove za VP Podveležje, a težak je 5,2 miliona KM.

Nakon svečanog potpisivanja, kojem je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić, rečeno je kako se očekuje da će VP Podveležje početi davati električnu energiju koncem 2018. godine.

Kako je kazao Bešlić, VP Podveležje vrlo je važan projekt za Mostar, ali i HNK. Ohrabruje, naveo je, što će projekt ugledati svjetlo dana, podsjetivši na to da su mnogi bili izgubili nadu, s obzirom na to da se na realizaciju čeka punih osam godina.

ugovori-podvelezje-2

S potpisivanja: Ohrabriti i druge investitore (Foto: Ž. Miličević)

Jašarević je ustvrdio da nije lako započeti gradnju vjetroparkova u BiH, zbog toga što je to objektivno skupa investicija.

 - Nadamo da će početak gradnje ovog vjetroparka ohrabriti i druge investitore, a i nas u EPBiH, da uz podršku Vlade FBiH, gradova i općina započnemo gradnju i narednih vjetroparkova - rekao je on.

Čekaju dozvolu 

Izvršni direktor EPBiH za kapitalne investicije Senad Salkić pojasnio je da je u vezi s realizacijom ovog projekta, također, raspisan i tender za nabavku vjetroagregata.

 - U ovoj fazi nalazimo se u momentu kada trebamo dobiti dozvolu KfW banke po procedurama međunarodnog tenderisanja za konačno otvaranje ponuda, kada ćemo znati i njihovu vrijednost. Imamo dvije formalno-pravno ispravne ponude, koje zadovoljavaju tehničke uslove, i to su ponude „Siemensa“ i „Enerkona“ – Rekao je Salkić. 

Otvaranje ponuda 

-Vjetroagregati će imati platforme tri do 3,2 megavata ukupno instalirane snage 48 megavata. U narednoj fazi, u roku od 40 do 50 dana, očekujemo i otvaranje ponuda po drugom lotu, za gradnju trafostanice na Podveležju - rekao je Salkić.