REGION

Slovenija minimalnu plaću diže na 630 eura

Prijedlog vlade izazvao protivljenje poslodavaca i nekih ministara

(D. K.)

20.1.2017

Prijedlog slovenačke vlade sindikatima da se iznos minimalne plaće u 2017. poveća na 630 sa dosadašnjih 604,35 eura, što ga je vlada danas ponudila na sastanku socijalno-ekonomskog vijeća izazvao je protivljenje poslodavaca, ali i nekih ministara.

Prema usklađivanju minimalnih plaća s porastom životnih troškova u prošloj godini, one bi mogle porasti za samo 0,5 posto, ali ministrica za rad i socijalnu politiku Anja Kopač Mrak spremna odobriti veće povećanje jer su minimalne plaće razlog velikog nezadovoljstva među sindikatima i uposlenicima koji ih primaju, a njih je skoro 50.000, ne samo u ekonomiji, nego i na niže plaćenim poslovima u javnom sektoru.

Protiv tolikog povećanja minimalne plaće izjasnio se danas ministar privrede Zdravko Počivalšek, prema čijoj će ocjeni tako dodatno opasti konkurentnost slovenačke privrede, a još oštrije reagirali su poslodavci preko svojih komorskih udruga, piše Poslovni.hr.

Prema njihovoj ocjeni, Slovenija je zbog stalnih pritisaka na rast minimalne plaće od izbijanja privredne krize izgubila 7.000 već postojećih radnih mjesta, a izgubljeno je i dodatnih desetak hiljada mjesta koliko su poslodavci mogli otvoriti da nije dolazilo do povećanja minimalne plaće, te ionako velikih davanja za poslodavce.