VIJESTI

Razlozi za ostavku ministrice Simić, kako je sama navela su "lične prirode", a ne oni koje plasira partija čiji je kadar

Reakcija premjera Vlade TK

A. H.

20.1.2017

Povodom ostavke Danijele Simić ministrice za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona, iz Ureda premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića jučer su naveli da su primili službeni dokument ostavke, te da će  Skupština TK, u vezi sa njenom ostavkom pokrenuti odgovarajuće procedure.

- Istovremeno želimo javnost obavijestiti i da razlozi za ostavku koje je navela ministrica Simić ne korespondiraju sa razlozima koje je u svom saopćenju za javnost navelo rukovodstvo Kantonalnog vijeća Stranke za BiH. U svojoj ostavci ministrica Simić jasno i nedvosmisleno navodi da su razlozi za ostavku "lične prirode", te ne vidimo razlog zašto bi politička partija iz koje ministrica dolazi, navodeći neke druge, neutemeljene podatke, ovu situaciju koristila za stjecanje političkih bodova – navodi se u saopćenju. .

Iz Ureda premijera Gutića, također, navode da je dosadašnji rad ministrice Simić imao značajnih propusta, ali da ih Vlada Tuzlanskog kantona, kako ne bi usložnjavala situaciju i otežavala svoj rad, do sada nije iznosila u javnost.

- Naprotiv, Vlada je iznalazila alternativne načine da se poslovi iz resora rada, socijalne politike i povratka na vrijeme izvrše. Kada je u pitanju dosadašnji rad Ministrice mora se istaći njena loša saradnja sa Federalnim ministarstvom za povratak. Također, mora se istaknuti i da se proces povratka ne odvija samo na područjima Gračanice i Lopara, nego da je najveći povratak izbjeglih i raseljenih osoba ostvaren na području Podrinja, čemu ministrica Simić, tokom dvije godine svog mandata, nije posvetila dužnu pažnju.Taj posao, umjesto ministrice, obavljali su, uz resornog federalnog ministra, drugi članove Vlade TK – kaže se u saopćenju.

Pored navedenog, iz Vlade podsjećaju na loša komunikaciju ministrice sa predstavnicima medija, čime je direktno, tvrde, uticala na stvaranje loše slike o radu Ministarstva.

- Svojim načinom rada umnogome je predstavnicima medija otežavala pristup informacijama i izjavama predstavnika Ministarstva, na što joj je više puta bezuspješno ukazivano. I u ovim slučajevima umjesto ministrice Simić u javnosti su vrlo često istupali drugi članovi Vlade Tuzlanskog kantona.

Iz Ureda premijera navode da ne mogu ostati nijemi na neistine koje je povodom ostavke ministrice javno saopćilo rukovodstvo Kantonalnog vijeća Stranke za BiH te navode podatke o sredstvima kojim  je Ministarstvo na čijem čelu je bila Danijela Simić raspolagalo. Smatraju da je obzirom na sve što je Vlada TK do sada uradila "neozbiljno je i indikativno od rukovodstva Kantonalnog vijeća Stranke za BiH TK iznositi neutemeljene izjave i time komplikovati novonastalu situaciju", a koja se tiče ostavke kantonalne ministrice.