VIJESTI

Hahn: Razmotriti jedinstveno tržište Balkana

Evropski komesar za proširenje

Redakcija

20.1.2017

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn izjavio je danas da treba razmotriti stvaranje jedinstvenog tržišta Balkana koje bi bilo privlačno i za evropske kompanije.

Hahn je rekao da je danas u Davosu razgovarao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o mnogim pitanjima, ali da je glavna tema bila ekonomska situacija, "snažno poboljšanje ekonomskih podataka u Srbiji, pad nezaposlenost, stopa rasta, što može biti model za sve zemlje u regionu".

Komesar za proširenje EU je rekao da ne isključuje skoro otvaranje drugih poglavlja u pristupnim pregovorima kako bi se slijedila namjera da se svakih mjeseci otvore nova poglavlja.

- Gledali smo u budućnosti i jedinstveno tržište Balkana može biti opcija. Ako ima 20 miliona potrošača to je interesantno za evropske kompanije tako da je budućnost Zapadnog Balkana jasno u EU sa svim njenim mogućnostima i perspektivama -  rekao je Hahn.

On je rekao da su u Srbiji postignuti "izvanredni" rezultati i da to "može biti primjer za druge i pokazuje šta je moguće ako svi vuku istom snagom".

Na pitanje da li je politička situacija sada pogodna za jedinstveno tržište, Hahn je rekao da treba ima viziju i izrazio uvjerenje da premijer Srbije ima viziju ne samo za svoju zemlju, već i za region.

Hahn je rekao da treba poboljšati životne uvjete i stvoriti nova radna, "što je jedino moguće ako napravite veće tržište koje je atraktivno".

- Mnogo treba uraditi, ali treba da imati viziju šta će biti konačan cilj - rekao je Hahn.