VIJESTI

Zdravstveni radnici u BPK Goražde od jutros u štrajku

Sindikat traži primjenu kolektivnog ugovora, Vlada tvrdi da nema sredstava

Al. B.

20.1.2017

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama na području BPK Goražde od jutros su u generalnom štrajku. Višednevni pregovori Vlade BPK i Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu su propali u trenutku kada se očekivao dogovor.

Iako je tokom pregovora bilo spremnosti za kompromis, Sindikat se vratio prvobitnom zahtjevu i traži potpisivanje kolektivnog ugovora usklađenog sa općim kolektivnim ugovorom na nivou FBiH i zakonom o radu. To praktično znači da bi cijena sata rada trebala biti povećana sa sadašnjih 2 na 2.31 KM i da bi radna sedmica, umjesto trenutnih 37.5, ubuduće trebala trajati 40 sati.

- Moram da se izvinim građanima što je došlo do ovoga, ali vjerujte da odgovornost nije na nama. Zadnja ponuda od strane Ministarstva je bila, blago rečeno, ponižavajuća. Vlada pokušava da sve banalizuje i sve svodi na plate, ali to je mnogo više od plata, jer je to zapravo usaglašavanje sa Zakonom o radu - kazao nam je predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu BPK Emir Baščelija.

emir-bascelija-1

Baščelija: Odgovornost nije na nama

On je demantirao izjave po kojima je najniža plaća u zdravstvu u BPK oko 500 KM, ističući da tehničko osoblje ima osnovnu plaću do 360 KM te pojasnio da više plaće imaju ljekari koji su nakon radnog vremena na raspolaganju 24 sata dnevno i koji obavljaju posao na kojem bi trebala raditi i po četiri ljekara.

Vlada BPK Goražde pozvala je Sindikat da prekine štrajk i da nastavi pregovore u cilju iznalaženja rješenja. Od ustanova očekuje da osiguraju sve što je neophodno kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja stanovništva.

- Vlada BPK Goražde opredjeljenja je da je potrebno održati finansijsku stabilnost sistema zdravstva, što podrazumijeva finansijsku likvidnost Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK, kao finansijera usluga, redovnost isplate plaća uposlenih u zdravstvu i nivo usluga u zdravstvu - saopćeno je nakon sjednice Vlade.

Ranije je isticano da bi povećavanje izdvajanja za plaće značilo smanjenje troškova za nabavku lijekova i liječenje pacijenata van BPK.

- Jedino su Kanton Sarajevo i ZDK, uz aneks ugovora, pristali na ovaj kolektivni ugovor. Svi Kantoni imaju isti problem. Plaća zdravstvenim radnicima u BPK se isplaćuje redovno, ne kasni ni dana, prvi je dobijaju u kantonu, ali svako ima pravo da traži više. Činjenica je da u ovakvoj finansijskoj situaciji ne znam koliko ćemo ovo moći podnijeti - istakao je ministar zdravstva, Damir Dučić.

U vrijeme trajanja štrajka zbrinjavaju se samo hitni slučajevi.

Pacijenti kojima su potrebni lijekovi trebaju ih kupiti, a potom se obratiti Zavodu zdravstvenog osiguranja koji je dužan da im te troškove refundira.