GLOBUS

Borba za živote: U ruševinama hotela pronađeno 6 preživjelih, spasilačke službe se pokušavaju probiti do njih

Nakon što se pokrenula lavina

Avaz.ba

20.1.2017

Italijanske spasilačke službe objavile su da je pronađeno šestero preživjelih u ruševinama hotela u središnjoj Italiji koji je gotovo potpuno uništen u srijedu u lavini, prenose agencije.

Preživjeli tek trebaju biti izvučeni iz ruševina na sigurno. RAI je objavio da su preživjeli locirani u nekadašnjem tavanskom prostoru hotela.

Operacija spašavanja

Deseci spasioca nastavljaju operaciju spašavanja oko hotela Rigopiano srušenog lavinom nedaleko od Farindolea u regiji Abruzzu. Po procjenama u hotelu se u trenutku obrušavanja lavine nalazilo između 25 i 30 osoba - gostiju, zaposlenika i možda nekoliko posjetitelja.

Italijanska služba civilne zaštite potvrdila je da se hotel Rigopiano našao na izravnom putu dva metra visoke lavine u srijedu kasno navečer.

Spasilačke službe imaju velikih problema u dopremi mehanizacije na područje nesreće jer je snijeg na planinskom lancu Gran Sasso visok na nekim mjestima i do pet metara.

Hotel Rigopiano popularno je zimsko odredište s četiri zvjezdice i 43 sobe. Lavina je uzrokovala urušavanje četverospratnog hotela koj se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine i pomaknula ga za 10 metara, pišu italijanski mediji. Snimke iz zraka pokazuju da samo krov i zadnji sprat vire iz debelog sloja snijega.

Lavina se pokrenula nakon četiri uzastopna potresa u središnjem dijelu Italije u srijedu. Odmah je izdano upozorenje na lavine za cijelo područje  kojom dominira veličanstveni, 2.912 metara visoki Gran Sasso. Područje je prepuno malih hotela i skijališta, naročito popularnih među Rimljanima i stanovnicima urbanih središta na istočnoj talijanskoj obali.

Hotel Rigopiano udaljen je 90 kilometra od epicentra potresa u Monterealeu, seocetu blizu Amatricea, naselja uništenom u razornom potresu u avgustu prošle godine.

Među preživjelima i jedno dijete

Među šestero ljudi koji su preživjeli lavinu u italijanskom hotelu Rigopiano jedno je dijete, objavio je zamjenik italijanskog ministra unutarnjih poslova Fillipo Bubbico.

Jedna od preživjelih je djevojčica, rekao je Bubbico RAI-ju. Jedna žena već je izvučena iz snijega i helikopterom prevezena u bolnicu.

Operacija spašavanja odvija se sporo zbog straha da bi snijeg mogao zatrpati preživjele.

"Živi su. Razgovaramo s njima", rekao je glasnogovornik vatrogasaca Luca Cari.

Deseci spasioca u međuvremenu nastavljaju operaciju spašavanja oko hotela Rigopiano srušenog lavinom nedaleko od Farindolea u regiji Abruzzu. Radili su cijelu noć na izimno niskim temperaturama.