VIJESTI

Čović: Samo zajedništvom ovakav veliki projekat se može završiti

Donatorsko veče za izgradnju muzeja Franjevačkog samostana

Srna

20.1.2017

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović prisustvovao je, kao visoki pokrovitelj, donatorskoj večeri za dovršetak izgradnje Muzeja Franjevačkog samostana svete Katarine u Kreševu.

Pozivu za podršku ovom plemenitom i izuzetnom projektu odazvali su se mnogobrojni hrvatski zvaničnici sa svih nivoa vlasti u BiH, ali i drugi važni gosti.

Čović je u svom govoru istakao da je izuzetno ponosan zbog velikog odziva i iskazanog zajedništva i dodao da se samo zajedništvom ovakav veliki projekat može i završiti.

Cilj večere je bio prikupiti dio sredstava za završetak projekta izgradnje nove zgrade Muzeja kreševskog samostana, jednog od tri najstarija u BiH, čija je izgradnja počela u ljeto 2011. godine.

Vlada Hrvatske najveći je donator dosadašnjih radova na izgradnji zgrade Muzeja.

U Muzeju Franjevačkog samostana svete Katarine nalazi se prava riznica kulturnog blaga, kao što su ljekaruše, knjige fra Mate Nikolića, prvog ljekara u BiH, potom dera metalica, knjiga koja datira iz 1648. godine i detaljno opisuje proces obrade metala.

Tu je i spomen-soba fra Grge Martića, zbirka minerala i kristala s kreševskog područja, arheološka i numizmatička zbirka, te biblioteka sa više od 45.000 naslova.