GLOBUS

"Avaz" na licu mjesta: Sve spremno za predaju vlasti Donaldu Trumpu

Danas velika svečanost u Vašingtonu, novi predsjednik ulazi u Bijelu kuću

E. A.

20.1.2017

(Od stalnog dopisnika “Dnevnog avaza” iz SAD) 

Metalne ograde, veliki betonski blokovi, kamioni puni pijeska, koji bi mogli postati barikade, uz kordone uniformiranih policajaca, kao i onih u civilu, slika su glavnog grada SAD uoči inauguracije 45. američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump). 

trump

Tramp: Započinje novu eru u svjetskoj politici

Ugodno vrijeme 
 
Oni koji su odlučili doći u američku prijestonicu, na događaj koji je iznad svega svetkovina demokratije, ostalo je još samo da se ponadaju lijepom vremenu, koje za ovo doba godine nije hladno. Već nekoliko dana u Vašingtonu je oko deset stepeni iznad nule, iako su meteorolozi za danas najavljivali kišu. 
 
To je još jedan kontrast od one čuvene prve inauguracije odlazećeg predsjednika Baraka Obame (Barack), kada je 20. januara 2009. temperatura bila daleko ispod nule, a gradske vlasti morale su dodatno čistiti snijeg. No, ni to nije smetalo masi od skoro dva miliona ljudi koji su prisustvovali tom događaju.
 
Ipak, dan uoči svečanog čina inauguracije, koji se tradicionalno održava na najvećoj terasi ispred bijelog zdanja američkog Kongresa (Capitol Hill), organizatori tvrde da će sve biti popunjeno, posebno kada su mediji u pitanju. Tu je čak moralo doći i do restrikcija u izdavanju akreditacija zbog velikog interesiranja.
 
Nijedan medij, čak ni oni koji nastavljaju žestoko kritizirati novog predsjednika Trampa, neće bojkotirati svečanost. Ali, zato će mirni i ustavom zagarantirani prijenos vlasti s Obame na Trampa bojkotirati više od 60 američkih kongresmena iz reda demokrata. 

Najavili proteste
  
No, ceremoniji primopredaje vlasti prisustvovat će Bil (Bill) i Hilari Klinton (Hillary Clinton), kao i još jedan bivši američki predsjednik iz Demokratske partije, Džimi Karter (Jimmy Carter), koji se pozivu odazvao uprkos slabom zdravlju.

Za ovaj centralni politički događaj predviđen je dolazak oko 900.000 posjetilaca, ali i oko 1.300 autobusa koji će u Vašington dovesti demonstrante koji se i dalje protive Trampu kao predsjedniku. To znači da bi njihov protestni marš mogao okupiti 70.000, pa čak i 100.000 ljudi. 
 
I ovaj put glavni sudija američkog Vrhovnog suda Džon Roberts (John) pročitat će riječi tradicionalne zakletve, koju će Tramp ponoviti, i time biti proglašen za novog predsjednika SAD.

Detalji ceremonije 

Trampova inauguracija počet će tačno u podne, a nakon zakletve, intoniranja himni i protokolarnih govora, cijela ceremonija bit će nastavljena uz svečanu paradu sve do Bijele kuće. Tamo će, na posebnoj tribini, novi predsjednik i njegova porodica, uz zvanice, promatrati mimohod američke vojske i odabranih građanskih udruženja i institucija.

Stavljen pod nadzor 

Tramp je jučer, tačno 24 sata uoči inauguracije, američkim državnim avionom prevezen iz Njujorka u Vašington. Osim što mu više nije dozvoljeno da koristi svoj privatni Boeing, Tramp je time stavljen pod puni nadzor američke države, kao ličnost od najvišeg značaja za SAD.

erol-avdovic-4

Piše: Erol Avdović