GLOBUS

Pročitajte koliku će penziju dobijati Obama nakon odlaska sa predsjedničke funkcije

Četrdeset četvrti predsjednik SAD

(M.M.)

19.1.2017

Američki predsjednik Barack Obama odlazi u političku penziju, a nakon osam godina provedenih u Bijeloj kući, započet će sasvim novi život. On će zajedno sa svojom porodicom ostati u Washingtonu sve dok mlađa kćerka ne završi školu tako da će neko vrijeme živjeti povučenije. Ruski analitičari predviđaju da se više neće vraćati u visoku politiku.

Obama je 44. predsjednik SAD, a njegov drugi mandat ističe 20. januara, nakon inauguracije Donalda Trumpa.

Michel Obama, supruga odlazećeg američkog predsjednika, misli da će njene kćerke proći kroz „težak period“ nakon selidbe iz Bijele kuće, zato što su tu odrasle.

Još uvijek aktuelna prva dama je ranije rekla i da će njenoj porodici mnogo nedostajati uposlenici rezidencije, zato što su ti ljudi „učestvovali u odrastanju njene 18-godišnje ćerke Malije i 15-godišnje ćerke Saše“.

Obama je već odabrao novu kuću u elitnom djelu grada Kalorame, u koju će se preseliti sa porodicom. Mediji pišu da će im prve komšije biti Clintonovi, ali i drugi poznati bogataši.

Vrijednost nove kuće procjenjuje se na 5,3 miliona dolara, ali je Obama nije kupio već iznajmio za 22.000 dolara mjesečno. Kuća ima 2.800 kvadrata, devet spavaćih soba i osam kupatila.

Obama ima 55 godina i ušao je u historiju kao prvi afroamerički predsjednik u SAD. Još je mlad za penziju, ali je na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare rekao da će neko vrijeme životi povučeno i izbjegavati javne nastupe.

Bivšeg šefa države čeka bezbrižan život — njegova penzija će iznositi 205.700 dolara godišnje, a još 20.000 dolara godišnje dobijat će i njegova supruga. Osim toga, država će im plaćati održavanje poslovnog prostora i plate saradnika, putovanja, a također i doživotno osiguranje tajne službe.