GLOBUS

Donald i Melania Trump stigli u Washington (VIDEO)

Dan uoči inauguracije

(D. K.)

19.1.2017

Donald Trump sa suprugom Melanijom doputovao je u Washington gdje će sutra položiti zakletvu kao 45. predsjednik SAD. Osim njega, u Washington je stiglo i nekoliko stotina hiljada ljudi, pristalica i demonstranata.

Kao što nalaže tradicija, Trump bi noć prije inauguracije trebalo da spava u službenoj rezidenciji Blair House. Nakon polaganja zakletve, uselit će u Bijelu kuću.

Trump treba da zajedno sa svojim budućim potpredsjednikom Mikeom Penceom učestvuje i na svečanosti na vojnom groblju u Arlingtonu, u čast ratnim veteranima.

Održat će govor u okviru koncerata i vatrometa koji će prilikom inauguracije biti organizovani blizu Lincoln Memoriala, gdje će nastupiti nekoliko pjevača.

Policija procjenjuje da će inauguraciji prisustvovati gotovo 900.000 ljudi, a od toga bi njih 250.000 bilo na ulicama glavnog američkog grada u znak protesta protiv Trumpa.

Na inauguraciji se očekuju brojni zvaničnici, uključujući i Trumpovu protivnicu na izborima Hillary Clinton i trojicu bivših američkih predsjednika, prenosi cdm.me.

Trump je prethodno rekao i da će mu u govoru na inauguraciji inspiracija biti John Kennedy i Ronald Reagan, i da se gledajući snimke njihovih govora konsultovao s nekim historičarima i dogovarao s najbližim savjetnicima.