GLOBUS

Trump u administraciji ostavio Thomasa Shannona, a to su jako loše vijesti za Milorada Dodika

Ništa od skidanja sankcija

M. D.

19.1.2017

Milorad Dodik mnogo je puta u svom govoru jučer rekao "odlazeća američka administracija", aludirajući da bi nova možda mogla i ukinuti sankcije.

Dodik je za nametnute sankcije američke vlade okrivio ambasadoricu SAD u BiH Maureen Cormack i pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja Hoyta Briana Yeea.

Međutim, budući predsjednik Amerike Donald Trump, kako navode američki mediji, odlučio je zadržati 50 vladinih uposlenika na raznim visokim pozicijama u svojoj administraciji.

Među njima je i zamjenik državnog sekretara za političke odnose Thomas A. Shannon, koji je u ovom trenutku nadređen Yeeu i koji je također bio zaslužan za uvođenje sankcija Dodiku.

Ovakav potez Trumpa, ocjenjuju analitičari, znači da nekog velikog zaokreta u američkoj politici neće biti, barem ne odmah.

Osim toga, analitičari predviđaju da su šanse da Trump ukine sankcije Dodiku gotovo pa nepostojeće, tako da je predsjednik RS uzalud jučer u mikrofon ponavljao "odlazeća američka administracija", jer mu nova sigurno neće pomoći.