GLOBUS

Donald Trump? Ne, ovo dvoje će biti stvarni vladari političkog života SAD

Dinastija Trump

CNN

19.1.2017

Uprkos etičkim dilemama oko potencijalnog imenovanja Ivanke Trump, kćeri Donalda Trumpa, i njegovog zeta Jareda Kushnera na istaknute političke pozicije u Washingtonu, činjenica da su odstupili sa svojih korporativnih pozicija šalje poruku kako su oboje spremni za važne uloge koje će tamo igrati, piše za CNN Anushay Hossain, novinarka i aktivistica iz Bangladeša koja živi u Washingtonu.

"Ivanka Trump izjavila je da će biti "samo kćer" kad njezin otac bude predsjednik, ali njena djela govore drugačije. Često je u ime svog oca radila na pitanjima kao što su skrb o djeci i klimatske promjene. U avgustu je njen otac objavio prijedloge za smanjenje troškova skrbi o djeci, koje je ona osmislila.

Još prošlog mjeseca osobno je nazvala članove Kongresa kako bi s njima razgovarala o zakonima i poreznim olakšicama. Tako da, kad sada kaže da neće učestvovati u vlasti, to djeluje sumnjivo. Ali to nije ni bitno.

The New York Times ju je već okrunio za najutjecajniju "prvu kćer" još od Alice Roosevelt Longworth. A njenog muža Jareda Kushnera svi već nazivaju predsjedničkim zetom. Za Kushnera je Trump rekao da vjeruje kako bi mogao dogovoriti mir između Izraelaca i Palestinaca. Ta vjera u članove porodice postala je Trumpov zaštitni znak, a čini se da su djeca jedina koja ga mogu držati pod kontrolom.

Članove njegove porodice je lakše voljeti od Trumpa te bi to mogla biti stvar koja će prevagnuti u korist cijelog para i brenda Trump".

Prvi par SAD-a

"Melanija i Donald čvrsto su odlučili provoditi što manje vremena u Washingtonu, tako da će Ivanka i Jared de facto biti prvi par Sjedinjenih Država.

Poslovi za djecu predsjednika nisu ništa novo - George W. Bush radio je na kampanji svog oca 1988. godine, ali Washington nikad nije imao predsjednika poput Trumpa te se nikad nije sreo s formaliziranim i moćnim ulogama koje će preuzeti Jared Kushner i Ivanka Trump, prenosi Index.hr.

Čak i da Kushner ne postane Trumpov savjetnik i da Ivanka ne dobije formalnu titulu, njih dvoje nikad neće biti daleko od novog američkog predsjednika. To je ogromna prednost za Trumpa. Par daje Trumpovoj Bijeloj kući veću privlačnost nego što bi je on sam mogao projicirati. To je opasno skretanje pažnje s činjenice da će Jared i Ivanka imati neograničene prilike proširiti vlastite političke i poslovne planove.

Pokušavaju li Trumpovi progurati novu vrstu američke političke dinastije i sukob interesa? To još treba vidjeti. Ali jedna je stvar jasna - kad se radi o Trumpovoj Americi, njome će vladati Ivanka i Jared", zaključuje Hossain za CNN.