GLOBUS

Totalni preokret u Siriji: Turska i Rusija postale braća po oružju!

Desilo se nezamislivo

(M.M.)

19.1.2017

Ruske i turske vazduhoplovne snage su 18. januara pokrenule zajedničku vojnu operaciju protiv ISIL-a u gradu al-Bab sjeveroistočno od Aleppa, jednog od posljednjih uporišta džihadista u blizini turske granice.

Ovo je prvi put da su vazdušne snage Rusije i Turske angažirane u zajedničkoj operaciji, a napadi su izvedeni uz saglasnost sirijske vlade.

Ruske snage su činile četiri aviona Su-24ms, četiri Su-25 i jedan bombarder Su-34, a u napadu je učestvovalo osam turskih borbenih aviona -  četiri F-16 i četiri F-4s. Akcija je počela dan nakon što je američka vojska 17. januara saopćila da je izvršila vazdušne napade zbog podrške turskoj ofanzivi na Al-Bab, uporište ISIL-a.

c1w2qltxgaekfab

Akcija je izvedena nakon žalbi Turske da Washington ne čini dovoljno da podrži njihovu kopnenu ofanzivu. Kao odgovor, pukovnik John Dorian, portparol vojne koalicije koje predvode SAD, je nabrojao četiri napada u posljednjih nekoliko dana na, kako je rekao, “ciljeve džihadista koji su u interesu obje zemlje".

Savez između Rusije i Turske je od nedavno sve jači, pogotovo nakon što su dvije zemlje krajem decembra ugovorile primirje u Siriji, da bi zajedno pripremili mirovne pregovore u Astani, u Kazahstanu 23. januara.

Ali, savez se ne ograničava samo na Siriju. Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan je najavio da Turska razmišlja o pristupanju Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS), odustajući od napora da postane član EU. Pristupanje Turske ŠOS-u bi bila prekretnica, jer bi se time ŠOS zbližio za Vijeću za saradnju turskofonskih država - organizaciju koju čine Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan i Turska.

Turska je u pregovorima sa Rusijom o kupovini odbrambenog sistema S-400, a zvanična Ankara također želi nabavku elektronskih sistema, municije i raketne tehnologije. General Hulusi Akar, načelnik Generalštaba turskih oružanih snaga je prošlog novembra posjetio Rusiju gdje je razgovarao o vojnoj saradnji.

U augustu prošle godine, Rusija i Turska su potpisale deklaraciju o partnerstvu u oblasti odbrambene industrije. Strane su se također složile da formiraju zajednički vojni i obavještajni mehanizam zbog koordinacije svojih aktivnosti na Bliskom istoku.

Nema sumnje, da će, prije ili kasnije, ISIL biti protjeran iz Sirije.

Turska je ključna strana u predstojećim razgovorima u Astani koji počinju 23. januara, a ovaj skup je 20. decembra podržao i predsjednik Assad. Rusija, Turska i Iran su usvojili Moskovsku deklaraciju o neposrednim koracima za rješavanje krize u Siriji.

Rusija i Turska će se tada suočiti sa pitanjem šta dalje. Zajedno sa Iranom, ove dvije nacije će voditi proces upravljanja mirom, a to bi mogao da bude početak formiranja šireg saveza za borbu protiv globalnog terorizma van granica Sirije.

Savez između Rusije i Turske postao je vidljiv trend i ove dvije velike nacije, od kojih je jedna član NATO-a, su postale drugovi po oružju. Ovo je promjena koja je prije izvjesnog vremena bila nezamisliva.