SPORT

Kako je oboljeli dječak iz Srebrenika upoznao zvijezde Barcelone

Kenan Terzić za Avaz.ba otkrio detalje susreta u Kataloniji

A. TIRO

19.1.2017

Devetogodišnji dječak Davud Džafić iz Srebrenika ispunio je svoju veliku želju. Upoznao je najveće nogometne zvijezde na svijetu. Naime, on se družio sa Messijem, Neymarom, Iniestom i ostalim igračima Barce.

Povod za ovaj susret Davuda i igrača Barcelone jeste taj što devetogodišnjak vodi veliku borbu sa leukemijom, a Katalonski Crveni krst i fondacija katalonskog kluba pomogli su realizirati ovaj susret.

Prelijepa gesta

Veliku ulogu u svemu ovome imali su Albert Alvarez i Carles Godia, Pilar Guinovart (jedna od direktorica Kluba), Jordi Cardoner (potpredsjednik), ali i jedan Bosanac i Hercegovac, Kenan Terzić, koji vodi projekat T'acompanyem (Udruženje za pomoć osobama sa posebnim potrebama).

Terzić je za Avaz.ba kazao kako je došlo do ovog prelijepog gesta i otkrio nam malo poznate detalje susreta Davuda i nogometaša Barcelone.

- Projekat T'acompanyem je projekat FC Barcelone (usput, jedini klub na svijetu koji ima sličan projekat) i Crvenog krsta Katalonije, koji pomaže njegovoj realizaciji svaku utakmicu kluba na domaćem terenu. Upravo taj kontakt s klubom i fantastičnim ljudima koji rade za klub nam je pomogao oko cijele organizacije boravka i posjete stadionu, utakmici i treningu. Ovo je već druga akcija koju Barcelona radi za djecu u Bosni i Hercegovini, nakon što su pomogli u obnovi dječijeg obdaništa u Travniku - kazao je Terzić.

587fecca-5618-49b7-834f-7d6d0a0a0a64-barca-1

Maleni Davud upoznao sve igrače Barce na treningu tima

Kako nam je kazao do susreta je došlo uz pomoć aktivistkinje Jasmine Fajkić iz Travnika.

- Ona je dosad uradila na desetine humanitarnih akcija. Ispričala nam je Davudovu priču i zamolila da mu pomognemo, na što smo se mi rado odazvali - kazao je on.

Veliki borac

Za Davuda nam je rekao da je veliki borac, s obzirom na to sa kakvom bolešću se već godinama bori.

- On je veliki borac. Iako je imao teško djetinstvo, ali osjeti se da je bio okružen ljudima koji ga neizmjerno vole i koji su uložili svoj život u njegov oporavak, prije svega njegov stariji brat, otac Halid i mama Adela. Cijeli Davudov put do Barcelone smo proveli odgovarajući na poruke njegove familije koja je svaki dan pitala za njega. Davudu još uvijek ostaje nekoliko godina liječenja, ali mi je već obećao da će se vratiti u Barcelonu da ponovo gledamo utakmicu njegovog omiljenog tima - rekao je Terzić.

Ispričao nam je i kako je izgledao susret Davuda sa zvijezdama Barcelone. Kako je rekao, dječak je bio u potpunom šoku nakon upoznavanja Messija i ostalih.

- Dok je upoznavao igrače, bio mi je okrenut leđima. U jednom momentu me je asistentica zamolila da priđem jer nije bila sigurna da li se Davud dobro osjeća. Kada sam prišao, on je samo stajao otvorenih usta i u nevjerici gledao igrače koji su mu prilazili jedan po jedan. Bio je u šoku i nevjerici i nije progovorio riječ tokom cijelog treninga - istakao je Terzić.

Davudu je posebno drago što je mogao upoznati Lea Messija, jednog od najboljih fudbalera na svijetu.

- Kada smo zamolili Messija da se približi i rekli mu da je Davud iz Bosne i Hercegovine, pozvao je i Neymara da se zajedno slikaju. Normalno, imamo samo par sekundi sa igračima da potpišu dres i da se slikaju, ali nam je mnogo više trebalo da nagovorimo Davuda da se okrene prema kameri, jer je samo gledao u njih u nevjerici - rekao je Terzić.

Poruka Rakitića i Messija

Također, poseban je bio susret i sa hrvatskim reprezentativcem Ivanom Rakitićem, koji mu je i poslao poruku.

- Rakitić ga je pomilovao i rekao da će se vidjeti opet uskoro. Ipak, najbolja je bila Messijeva reakcija. Niko ne smije prići tako blizu terenu, tako da su i igrači, kada su izlazili, uglavnom gledali samo pravo, dok ih ne bi pozvali da dođu. Jedino je Messi, kada ga je vidio, sam došao do njega, nasmijao se, pomilovao ga... Izgledali su kao dva prijatelja koji se poznaju cijeli život. Messi je i ranije imao sličnih iskustava, fantastičan je, uvijek se obraduje djeci i uglavnom ga osoblje mora "tjerati" da ode. Vjerovatno je i njegova bolest učinila da bude mnogo više osjećajniji prema djeci. Upravo Messijev primjer borbe sa bolešću može pomoći Davudu da za nekoliko godina i u potpunosti ozdravi - rekao je za kraj Terzić.