VIJESTI

Kocijančič: Pratimo situaciju u vezi s predsjednikom RS

EU o mjerama protiv Dodika

A. Du.

19.1.2017

Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federike Mogerini (Federica Mogherini), izjavila je jučer za "Dnevni avaz" da, iako se trenutno u EU ne razmatraju eventualne mjere protiv predsjednika RS Milorad Dodika, institucije i države članice Unije i dalje će pratiti implikacije nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH.

- EU pridaje veliki značaj funkcioniranju demokratskih institucija, uključujući i provođenje odluke Ustavnog suda BiH. Nastavit ćemo aktivno pratiti situaciju te ćemo ostati aktivno uključeni u podršku BiH reformama orijentiranim ka njenom evropskom putu te implementaciji Reformske agende - kazala nam je Kocijančič.

Ona je potcrtala da je Vijeće EU za vanjske poslove u zaključcima iz oktobra 2016. istaklo kako žali zbog nezakonitog referenduma o danu RS održanog na entitetskom nivou, čime je prekršena odluka Ustavnog suda BiH.

- EU je snažno posvećena evropskom putu Bosne i Hercegovine, kako je demonstrirano 9. decembra 2016., kada je komesar EU za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) vlastima BiH predao Upitnik radi sačinjavanja mišljenja o kandidatskom statusu za BiH - naglasila je Kocijančič.