KOLUMNE

Čuvar sjećanja na našeg Džemu

LIČNOST DANA Husnija Kamberović

F. V.

20.1.2017

Drugo izdanje knjige "Džemal Bijedić - politička biografija", koju potpisuje ugledni bh. historičar Husnija Kamberović, a koja je promovirana u Mostaru u povodu 40. godišnjice avionske nesreće na brdu Inač, baca iznova svjetlo ne samo na ličnost jednog od najvećih političkih lidera BiH i bivše Jugoslavije nego i na važne poruke koje nosi njegova politika.

Time se Kamberović potvrdio kao čuvar moderne bh. historije, koju istražuje bez mitomanije, zabluda, predrasuda, prekrajanja i skrivanja važnih činjenica. Istovremeno, on se nameće i kao istinski afirmator vrijednosti u koje je vjerovao i legendarni Džema, a to su suživot, tolerancija, razvoj, obrazovanje, te na koncu otvaranje prema svijetu oko nas, sve one koje čuvaju temelje državnosti naše domovine i njenih naroda i građana.

Bijedić je samo jedna od važnih ličnosti čiji je život u svom obimnom opusu rasvijetlio Kamberović, među kojima su i Husein-kapetan Gradaščević i Mehmed Spaho. Zato njegova naučna misija mora biti pozdravljena i bez kompleksa podržana u našem društvu.

Husnija Kamberović rođen je 6. septembra 1963. u Mionici od Gradačca. Filozofski fakultet završio je u Sarajevu, a magistrirao i doktorirao u Zagrebu. Od 1988. do 1989. radio je u Institutu za istoriju u Banjoj Luci, a od 1989. u Institutu za istoriju u Sarajevu. Vanredni je profesor na Odsjeku za historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.