NOGOMET

Manchester United po prihodima pretekao Real Madrid

Podaci konsultantske kuće Deloitte

Fena

19.1.2017

Engleski Manchester United prestigao je evropskog prvaka Real iz Madrida i postao nogometni klub s najvećim prihodom na svijetu, dosegnuvši rekordnih 735 miliona dolara na kraju prošle sezone, podatak je konsultantske kuće Deloitte, objavljen u četvrtak.

Real Madrid je prvo mjesto držao posljednjih 11 godina, ali dvadeseterostruki prvak Engleske je zahvaljujući komercijalnim ugovorima povećao iznos novca u sezoni 2015/16.

Madridski klub pao je na treće mjesto, dok je na drugom aktuelni španski prvak Barcelona. Na četvrtom mjestu je njemački Bayern, a petom Manchester City.

Pet od prvih deset klubova na listi dolaze iz Engleske. Tim Bridge, direktor Deloittea, rekao je kako bi iduće sezone svi engleski prvoligaši mogli ući na listu od 30 klubova s najvećim prihodima zahvaljujući 5.1 milijardi funti vrijednom ugovoru o televizijskim pravima koji je ove sezone stupio na snagu.

Samo je još jedna španska ekipa, Atletico Madrid, ušla na listu 20 klubova. Tri su kluba iz Njemačke te tri iz Italije, predvođena Juventusom koji zauzima deseto mjesto.

PSG, jedini francuski klub, nalazi se na šestom mjestu. Listu od 20 klubova zatvara ruski Zenit iz Sankt Peterburga.