LIFESTYLE

Naučnici u šoku zbog fenomena koji se ne može objasniti: Zašto je ovo jezero roze boje?

Niko ne zna o čemu se radi

(Express.hr)

19.1.2017

Prvi zapis o rozom jezeru na otoku Middle u zapadnoj Australiji potječe iz 1802. Britanski pomorac i hidrograf Matthew Flinders usidrio se kod otoka na svom putu za Sydney. Tokom 19. stoljeća otok Middle su naseljavali lovci na tuljane i kitove. Početkom 20. stoljeća na dijelu jezera napravljena je solana, koja je ubrzo napuštena.

Ni danas nije tačno poznato čemu jezero Hillier duguje svoju jedinstvenu rozu boju. Godine 1950. grupa naučnika istraživala je uzroke boje jezera, no uzorci jezerske vode nisu sadržavali tragove algi, koje inače najčešće daju boju vodi. Ipak, spekuliše se kako je roza boja jezera, poput sličnih fenomena, rezultat visoke slanosti i prisutnosti algi koje vole sol poput Dunaliella salina te roze bakterije halobacteria, piše Express.hr.

jezero-3

No, za razliku od drugih rozih jezera koje mijenjaju boju u skladu s promjenama temperture, jezero Hiller je roze boje cijelu godinu.

Boja jezera je trajna, što znači da ostaje roza čak i kada se spremi u neku posudu. Jezero, okruženo šumom eukaliptusa i čajevca, od okeana dijeli usko područje pješčanih dina, a samo jezero je dugačko oko 600 metara.

jezero-2

Ono je i ogromna turistička atrakcija, a zahvaljujući visokom nivou soli u njemu, svakako bi bilo zanimljivo za plutati u njemu. Ipak, budući da se otok koristi samo u istraživačke svrhe, kupanje nije baš učestalo.