VIJESTI

Andrej Nikolaidis: Potez koji je došao prekasno

Ugledni crnogorski književnik

F. VELE

19.1.2017

To je potez koji je došao prekasno, kazao je u izjavi za "Dnevni avaz" ugledni crnogorski književnik, rođeni Sarajlija Andrej Nikolaidis reagirajući na sankcije SAD protiv čelnika RS Milorada Dodika. Jer, kako je dodao on, niko na svijetu, osim možda nekolicine ljudi, ne zna šta će novi američki predsjednik Donald Tramp (Trump) uraditi. 

- Potpuno je moguće da Tramp njemu i skine sankcije. Ne znamo šta će novi predsjednik SAD uraditi i kako će ovaj svijet izgledati. Trampova administracija mogla bi biti vodeći globalni problem, svjetski izvoznik nestabilnosti. S druge strane, ako taj čovjek nije incident, već je dio nekog sistema, Dodiku neće biti skinute sankcije. A moguće je i da se svi oni koji se u Trampa uzdaju u njega uskoro i razočaraju - tvrdi Nikolaidis.

Nadalje, Nikolaidis se pita „zašto su za ime Boga pustili Dodika da sve ovo radi“.

- Ako je neko imao iluziju da će se on zaustaviti, mislim da je danas nema. Svi u regionu moramo razmišljati šta ćemo raditi u trenutku kada taj čovjek pokuša da otcijepi RS. Jer, ideja da on neće, ne smije i ne može, očito nije urodila plodom. On to ne može, a da nema namjeru, u to ne vjerujem. Siguran sam da ima. To nije samo moguća katastrofa za sve građane RS, a jeste prije svega za njih, a onda je opasnost i potencijalna katastrofa za sve nas na prostorima bivše Jugoslavije - zaključio je Nikolaidis.

Sankcije ga neće zaustaviti

- Njega neće zaustaviti ove sankcije. Te sankcije samo jačaju njegov položaj. S jedne strane trpi štetu, ali unutar svog biračkog tijela ima apsolutnu korist od tih sankcija - smatra Nikolaidis.