LIFESTYLE

Objavljeni tajni podaci CIA: Zašto se razveo Tito i kako je propao "posao vijeka"

U javnost pušteno 12 miliona stranica

Blic

19.1.2017

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) objavila je preko 800.000 dokumenata na više od 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Iako je s većine dokumenata oznaka tajnosti skinuta još sredinom 90-ih godina prošlog vijeka, javnost je jako teško dolazila do njih.

Mnogi od ovih dokumenta imaju cenzurisane dijelove, ali se iz njih može saznati i šta je sve CIA znala i o situaciji u bivšoj Jugoslaviji, Josipu Brozu Titu, ustašama, ...

Objavljeno je oko 300 deklasifikovanih dokumenata o ratu na prostoru Bivše SFRJ, a među njima je i dokument u kojem piše da su neophodne sankcije usmjerene na Srbiju i međunarodna intervencija kako bi se spriječila dalja eskalacija nasilja. U drugom dokumentu se navodi kako je Hrvatska zaobišla embargo na oružje i od kraja 1991. godine nabavila oružje vrijedno više stotina miliona dolara od država sa Zapada , ali i od Rusije, Bjelorusije, Bugarske, piše Blic.

Bivša SFRJ je u Ameriku mogla da izveze avione G-4 vredne 10 milijardi dolara, što je opisano kao "posao vijeka", ali je on propao. Jugoslovenska državna firma SDPR i "General dynamics" imali su predugovor o proizvodnji oko 5.000 aviona G-4 poznatog i kao "Super galeb", ali do realizacije nije došlo zbog rata koji je počeo 1991. godine.

avion-1

Super galeb G-4

Dokumenti CIA pokazuju da je ta agencija još 1981. godine imala sve važne informacije o ovim avionima.

U dokumentu naslovljenom "Prvo posmatranje jugoslovenskog G-4 Super galeba", navode se sve glavne karakteristike ovog aviona i upoređen je sa drugim jugoslovenskim letjelicama kao što su G-2A Galeb i Soko Orao.

CIA je 1972. godine napravila opširan izvještaj o terorističkim akcijama ustaša, kao što je ubistvo Jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj 1971. i govori o rastućem problemu koju su u SFRJ izazvali hrvatski separatisti. U drugom dokumentu iz 1948. godine piše se o velikom broju ustaša koje su pobjegle u Argentinu nakon Drugog svjetskog rata.

O Josipu Brozu Titu CIA je objavila više hiljada dokumenata, tu se nalaze mnogobrojni intervjui, analize njegove politike i detalji iz privatnog života. Tu su, između ostalog navedene informacije o transferu srpskih i crnogorskih fabrika u Hrvatsku i Sloveniju. U izvještaju CIA piše da je 1955. godine došlo do neslaganja između srpskih i crnogorskih lidera sa jedne i slovenačkih i hrvatskih sa druge strane zbog planova o premještanju fabrika. Zato je Tito ”odložio pripreme za transfer srpskih fabrika u interesu jedinstva partije”, ali je bilo očigledno da je ”podržao Slovence i Hrvate”. Ovo na neki način potvrđuje tvrdnje da je oko 70 fabrika kasnije ipak premješteno iz Srbije.

U dokumentu naslovljenom "Titovi savjetnici" govori se o tome kako se on 1955. godine više okrenuo privatnom životu, zbog čega nije mogao da lično nadgleda sve aspekte vlade, pa se okrenuo brojnim savjetnicima. CIA se podrobno bavila i odnosima Tita i Moskve i mogućim razlozima njihovog pogoršanja.

U jednom komentaru se govori o tome kako teče razvod Tita i Jovanke Broz i spominje se kako je ona optužena da se miješala u državne poslove što je mogući uzrok razvoda.