GLOBUS

Kako će izgledati inauguracija Donalda Trumpa za predsjednika SAD

Washington spreman za brojne ceremonije

A. SOKOLOVIĆ

19.1.2017

Oči svijeta bit će sutra, 20. januara, uprte u Ameriku i Donalda Trumpa koji će polagati zakletvu za 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Ko će biti domaćin, ko od svjetskih zvaničnika dolazi, a ko neće, koja je tradicija, to su samo neka od pitanja koja se postavljaju uoči svake predsjedničke inauguracije u SAD, jer je ovaj čin zaista spektakularna ceremonija. 

Donosimo detalje inauguracije Donald Trumpa, biznismena koji je pokrenuo čuda u Americi i koji će sutra zvanično biti novi predsjednik SAD.

Kada?

Predsjednička, 58. po redu, inauguracija počet će u petak, 20. januar, u 9 sati po lokalnom vremenu. U Bosni i Hercegovini, to znači da se može pratiti od 15 sati.

Gdje?

Donald Trump će biti 45 američki predsjednik. Zakletvu će dati gdje su je dali i njegovi prethodnici – na ceremoniji ispred Capitol Hilla u Washingtonu. 

Ponekad su ove ceremonije održane u Bijeloj kući, ali je moderna tradicija da ona budu održana ispred Capitol Hill. Platforma ispred Capitol Hill će biti tako izgrađen da može izdržiti 1.600 ljudi.

5833ed62-194c-4040-aeca-7c500a0a0a65-trumpavazarhiva-preview

Trump: Biznismen koji je najavio i pokrenuo čuda u Americi

Ko će doći?

Među 1.600 gostiju koji su najavili dolazak bit će bivši predsjednik Barack Obama, bivši predsjednici, članovi diplomatskog kora, članovi vlade, kongresmeni, guverneri i mnogi šefovi kabineta.

Iako ga je kritikovao i nazvao lažovom, George Bush ipak neće doći na ceremoniju zbog bolesti, iako je ranije najavljivao svoj dolazak.

Za sada se zna da će doći bivši predsjednik Bill Clinton, koji dolazi sa suprugom Hilary, koja je izgubila predsjedničku utrku upravo od Trumpa.

Očekuje se da će doći i bivši predsjednik Jimmy Carter, koji ima 92 godina.

Protokol

Jutarnja molitva: Ovu tradiciju počeo je Franklin Roosevelt, a onda su to nastavili ostali predsjednici. Molitva se održava u crkvi St. John, u ulice odmah iza Bijele kuće.

Susret dva predsjednika: Ovo je drugi korak, kada bivši (Obama) i sadašnji predsjednik (Trump) imaju kraći sastanak u Bijeloj kući prije nego što sa svojim timovima odu na Capitol Hill.

Zamjenik predsjednika uzima zakletvu: Zamjenik Trumpa, Mike Pence, prvi će dati zakletvu i vjerojatno će je pročitati predsjednik Vrhovnog suda platforme, prije same inauguracije na Capitol Hillu. 

Predsjednik uzima zakletvu: Ovo je glavni dio kada će Trump dati zakletvu, a očekuje se da će zakleti na Bibliju. Jutros je stigla informacija da će se zakleti na dvije bilbije, jedna će biti ona koju je poklonio majci kada se prvi put zaposlio. Zakletva ima 35 riječi i Trump će je morati izgovoriti tačno od riječi do riječi. Obamina inauguracija za drugi mandat je bila ponovljena, jer je prvi put izgovorio pogrešnu riječ.

Govor: Svaki predsjednik ima govora. Jedan od George Bush starijeg je imao 135 riječi, dok je William Henry Harrison održao govor od 84.555 riječi 1841. godine. 

Dana 4. marta 1841., kada se održavala inauguracija, Washington je pogodilo neobično hladno i kišovito vrijeme. Harrison je tom vremenu prkosio, odbivši prekinuti svoj inauguracijski govor - najduži u američkoj historiji - kao i prijedlog da odjene kaput ili šešir. Harrison se nedugo nakon inauguracije teško razbolio i umro nakon mjesec dana od upale pluća ili teške prehlade. Po Ustavu ga je naslijedio njegov potpredsjednik Tyler.

Svi će reći Bye-Bye Obama! Bivši predsjednik treba da ode iz Bijele kuće. Ponekad su predsjednici koristili helikopter, ali su odlazili i automobilima.

Vrijeme je za ručak: Baš kao i na vjenčanju, i ovdje je glavni ceremonij ručak. Ručak dugo traju i uključuje dobru hranu, ali i mnoge govore i dobru zabavu.

Inauguralna parada: Novi predsjednik paradira pješice od Pennsylvania Avenue u Bijelu kuću. Očekuje se dolazak 8.000 ceremonijalnih službenika, školskih bendova, ljudi…

Bijela kuća: S ulaskom u Bijelu kuću, Trump će zvanično postati novi predsjednik SAD.