BIH

Damir Hadžić pušten iz pritvora, Radeljaš iza rešetaka ostaje još dva mjeseca

Odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu

Redakcija

19.1.2017

Odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu Damir Hadžić i Jasmina Horo pušteni su iz pritvora na slobodu, dok je optuženom Esedu Radeljašu pritvor produžen za još dva mjeseca, potvrdila je za Avaz.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

- Kantonalno tužilaštvo će na ovakvu odluku Suda uložiti žalbu budući da Kantonalni sud nije postupio po uputama Vrhovnog suda FBiH, odnosno nije obrazložio prigovor odbrane kojim se rukovodio - rekla nam je Bavčić.

Podsjetimo, Esed Radelješ je optužen za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi. 

Jasmina Horo je optužena za krivična djela zlupotreba položaja i pranje novca, dok su Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić optuženi za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi se terete da su zloupotrebom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta optuženom Esedu Radeljašu. Potom, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.