UNSKO-SANSKI KANTON

Hoće li na esencijalnoj listi biti 900 umjesto 120 lijekova

Zdravstvene usluge podići na viši nivo

M. DEDIĆ

19.1.2017

Unsko-sanski kanton, ne računajući stalne odlaske ljekara i medicinskog osoblja van granica BiH, bolje stoji u oblasti zdravstva kad je riječ o kontroli izdavanja lijekova. Nakon digitalnih recepata, kako je najavljeno iz Zavoda zdravstvenog osiguranja ( ZZO) USK, stižu i elektronske knjižice.

Dodatna premija

No, dva problema muče i farmaceute i građane. Iako mimo propisa, ZZO USK traži da se plaća 1 KM po svakom receptu za lijek s esencijalne liste, dok se dodatna godišnja premija od 20 KM po osiguraniku naplaćuje, također, nezakonito.

- To ponavljam otkako sam na čelu Ministarstva. Marka za svaki esencijalni lijek nije zakonita. Ovi su lijekovi svugdje besplatni. Drugi još veći problem je neusklađivanje kantonalne esencijalne liste lijekova s federalnom punih šest godina, što je, također, protuzakonito. Jedini smo kanton koji to nije uradio - kaže Dženis Šabulić (SBB), ministar zdravstva koji je uputio sve materijale na Vladu USK za usklađivanje liste koja bi, umjesto dosadašnjih 120, imala 900 lijekova svih registriranih proizvođača u BiH.    

sabulic

Šabulić: Nezakonita marka

Premijer USK Husein Rošić (SDA) tri mjeseca ne stavlja na Vladu ovaj materijal i brani se da se čeka odgovor od ZZO USK.

- ZZO USK treba da proračuna hoće li nova esencijalna lista značiti veća budžetska izdvajanja - kaže Rošić. 

rosic

Rošić: Veća izdvajanja 

Međutim, farmaceutske kuće i ministar smatraju da se ovakvo razmišljanje kosi s logikom. Naime, građani će i dalje koristiti istu količinu lijekova, ali će, umjesto 120, imati na raspolaganju 900 lijekova.

Veća konkurencija

- Štaviše, lijekovi samo mogu postati jeftiniji jer proizvođači imaju veću konkurenciju i snižavat će cijene da bi svoj lijek prodali - naglašava Šabulić.  

Krivične prijave

Nedžad Kečo, predsjednik Udruženja predstavnika stranih proizvođača lijekova u BiH, potvrdio je da je samo još USK ostao kao primjer zloupotrebe esencijalne liste lijekova. Zbog toga su „otišle“ i krivične prijave.