BIH

Zašto "propada" ViK?

Insajder ispričao za Avaz.ba

Piše: Amra KOVAČ

19.1.2017

Sve učestalija "prepucavanja“ na relacijama Uprava ViK-Vlada, kao i iznošenje paušalnih i neutemeljenih izjava sa obje strane, koje imaju više karakter parola i pamfleta nego argumenata, jedostavno su morale natjerati i nas koji puno znamo o ViK- u i stvarnom stanju i činjenicama da ukažemo na iste i skrenemo pažnju u jasnom i argumentovanom sagledavanju stvarnoga stanja, kazao nam je dugogodišnji uposlenik ViK-a (identitet poznat redakciji op.a.).

Parole i pamfleti

- Paušalne ocjene da 20 godina, a potom korekcija na 16 godina, u ViK-u niko ni šaraf nije zamijenio i da isto toliko nije ništa uloženo, same po sebi govore o onima koji ih iznose. Ti isti, zbog svoga neznanja ili pogrešno dobivenih informacija ne znaju ili zaboravljaju da je u tom istom periodu ViK bio regionalni lider u svojoj oblasti i da je uložio mnogo pameti i znanja, truda i sredstava. Bio je prvi koji je uveo geodetsko informacioni sistem, telemetrijski sistem nadzora i upravljanja, imao najmoderniju laboratoriju za kontrolu kvaliteta vode, najmoderniju laboratoriju za baždarenje vodomjera i bio prva i jedina akreditirana i međunarodno priznata laboratorija za baždarenje vodomjera, te pratio i implementirao sve najmodernije tehnologije, studiozno pristupao istraživanju i saniranju svih vrsta gubitaka, razvijao i modernizovao sistem vodosnabdijevanja i odvodnje vode, prvi uveo i implementirao sistem individualnog očitanja i obračuna potrošnje vode. Svi neosporni fakti koji se mogu provjeriti i dokumentovati kako u samom ViK-u tako i od strane svih onih koji su na bilo koji način bili uključeni u realizaciju svih tih zbivanja - kazao nam je ovaj radnik.

No, kako kaže, ovi koji danas bacaju ljagu i "pljuju" po svemu i svačemu, pa tako i po samima sebi trebali bi znati kada je sve počelo.

- Sve je počelo kada su ViK-om počeli da upravljaju podobni i nesposobni, još od vremena propale direktorice Muamere Srne, koja je zbog vlastite nesposobnosti bila primorana do podnese ostavku, pa do ovih današnjih koji se ponašaju ko razmažena djeca sa skupocjenim igračkama. Jer kako drugačije protumačiti da na čelo možda i najznačajnijeg preduzeća u Kantonu dolazi čovjek bez bilo kakvih referenci i iskustva u rukovođenju i upravljanju (za one koji ne znaju, sadašnji direktor Nezir Hadžić), zbog kojega se po hitnom postupku mijenjao i Statut preduzeća, kako bi se omogućilo da istim može rukovoditi bilo ko, ko ima bilo kakav fakultet, i to sa samo godinu dana radnoga staža - kaže ovaj radnik.

Pripremljene izjave

Jedina mu je referenca, kako tvrdi naš sagovornik, što je ponekad znao da očita pokoji vodomjer.

- I onda za sobom, na nagovoru stranačkog kolege, dovodi inžinjera koji samo ima titulu, a niti znanja niti bilo kakvog iskustva u radu u i na samom sistemu, izuzimajući što je samo davao unaprijed pripremljene izjave i čitao govore na skupovima unutar ViK-a, za izvršenog direktora pogona Vodovod. A sa njim i dvije mlade i nadobudne direktorice na mjesta izvršnih direktora Sektora za realizaciju investicija (Aida Sadagić, koju preporuči i uhljebi Esed Radeljaš, odnosno Ekonomsko pravnih poslova. Normalno, bez dokazanog znanja, iskustva i referenci i izvan postojećih visoko stručnih kadrova unutar samoga ViK-a koji su morali biti "šutnuti“ u zapećak da bi se "oni iz vana“ uhljebili - tvrdi ovaj radnik.

I onda je, kaže naš sagovrnik, propast ViK-a je krenula.

- Prvo je cilj bio maknuti ljude koji su stvarali i učestvovali u stvaranju modernog postratnog vodovoda i svih pobrojanih postratnih uspjeha. Ljude koji su napravili i izgradili najmoderniju laboratoriju za verifikaciju vodomjera i obezbijedili njeno međunarodno priznanje i uvažavanje. Ljude koji su uspostavili i održali redovno održavanje svih vodomjera u cjelokupnom sisitemu i radili na modernizovanju istoga. Ljude koji su izgradili najmodernije filtersko postrojenje na rijeci Bosni, te izgradili drugu komoru rezervoara Kobilja glava, te proširili sistem vodosnabdijevanja na lokalitetima Dobroševića, Grdonja, Pogledina, Vranjka, Rakovice izgradnjom novih rezervoara i pumpnih stanica. Ljude koji su na godišnjem nivou rekonstruisali po 20 kilometara vodovodne mreže i popravljali više od 3.000 kvarova na vodovodnoj mreži. Ljude koji su ostvarivali naplatu više od 90 posto na godišnjem nivou, kao i one koji su znali i umjeli održati vodosnabdijevanja na potrebnom i željenom nivou - tvrdi naš sagovornik.

Poslušni i podobni

No, te ljude su, kako kaže on, bez bilo kavih dokaza i argumenata optužili za nerad i javašluk i na mjesto istih doveli poslušne i podobne.

- I opet, bez znanja o sistemima koji su im povjereni na upravljanje i iskustva u rukovođenju, jer su ti isti ljubimci Kenana Đipe i Nezira Hadžića, a po nagovoru i sugestiju reirkarnirane Muamere Srne, izabrani da slijepo slušaju i ne obaziru se na struku i tehniku. Jer, zaboga Muamera mora obezbijediti da Tarik Kupusović radi nepotrebnu studiju, Nazif Adilović da VMS isporuči vodomjere sa data logerima i ostalu opremu i slično. A to, što su preko noći izvučeni iz šešira, bez poštivanje stare dobre prakse napredovanja u struci kroz rad na projektima i sticanja znanja na istima i od strane iskusnih inžinjera i rukovodioca, za ViK nije bitno ni poželjno, ispričao nam je radnik ove firme.

On kaže ako nekome to što on govori izgleda ko demagogija, parole i pamfleti, sve se može provjeriti ako se pogledaju izvještaji iz svih narednih perioda i reference i rezultati svih spomenuti, i usporede sa trenutnim.

- A trenutni, samo govore o traženju izgovora i pravdanju svoga nerada i neznanja kroz iznošenje paušalnih ocjena. Jer, kako drugačije protumačiti nazovi argumente da je za sve kriv dosadašnji nerad i neulaganje (vratite se nazad pa pogledaje šta je sve rađeno), zima i snijeg koji po njima nikada do sada nisu bili u Sarajevu, mada je svake godine bila gotovo identična situacija kao i sada. Samo su se tada oni "loši" znali nositi sa njima, za razliku od ovih novoustoličenih. Ili pak, da imaju vanjskog konsultanta (Institut za hidrotehniku) kojem će platiti vše od 1.300.000 KM da im prepiše i kaže sve ono što su kadrovi ViK mogli i sami uraditi, a dosta toga su već puno ranije i uradili, samo nisu bili slušani i uvažavani - kaže naš sagovrnik.

On dodaje da želi istaknuti i da je planirano da se izdvoji više od 1.000.000 KM za projektovanje već projektovanih objekata i mreže, umjesto da angažuju vlastiti Projektni biro i sačuvaju te novce za preče i hitnije stvari, kao što su nabavka rezervnih dijelova i slično, te da se ulažu pare u nabavku vodomjera s nekakvim data logerima, čije održavanje će biti na nivou realizovane nabavke, a da im je u sistemu više od 50 posto vodomjera koji su neispravni i mimo propisanog perioda baždarenja.

- Ono što sami mogu uraditi, daju drugima da ostvaruju dobit (npr. rekonstrukcija cjevovoda u zoni Skenderije- Obala Kulina bana, gdje bi ViK vlastitim angažovanjem uštedio minimalno 200.000 KM. Da, eto zašto propada ViK. No, novi menadžment sve izvještaje i relevantne podatke skriva, a preko poslušnih medija, i naručenih eksperata iznalazi opravdanja za svoju nesposobnost i nestručnost - kazao je na kraju ovaj radnik.