SREDNJOBOSANSKI KANTON

Za bh. tržište skup, a za EU ne zadovoljava propise

Problemi proizvođača travničkog sira

K. KAVAZOVIĆ

19.1.2017

Prvi put nakon dugo godina proizvođači travničkog (vlašićkog) sira na forumu poljoprivrednika javno su progovorili o problemu s plasmanom ovog čuvenog proizvoda.

Zijad Šehić iz sela Višnjevo proizvođač je sira i ove godine osjetio je taj problem na svojoj koži.

Otkupne stanice

- Moglo bi se živjeti od proizvodnje sira da ima put za dalje. Slabo se prodaje, a nema ni otkupnih stanica koje bi kupile to redovno. Ja uspijem proizvesti dvije tone. Imam stado od oko 200 ovaca. Država nam je dala premiju za janjce i to je to. Proizvodnja sira je ugrožena jer ima ljudi koji nisu prodali ni kilogram. Inače, ove godine sira ima više nego prethodnih - kazao nam je Šehić.

Džafer Džambas iz sela Suhi Dol ima stado od 500 ovaca i proizveo je ove godine oko tri tone sira. 

travnicki-sir

Sir čeka kupce

- Sir još nisam prodao. Do ove godine nikad nisam imao problema. Ove godine ne ide. Narod nema para. Slabo država vodi računa o nama - rekao je Džambas.

Slabe premije

Hamid Suljić okrenuo se proizvodnji mlijeka.

- Poljoprivrednici s područja travničke općine, kao i ostali u Federaciji i u cijeloj BiH imaju iste probleme. Institucije ove države ne prate poljoprivredne proizvođače, nemam adekvatnu uplatu premija s nivoa Kantona i FBiH. Naravno, problem je i što ne možemo plasirati proizvode izvan granica jer Evropska unija ima svoje aršine i propise, a mi nismo sazreli za taj vid proizvodnje - istakao je Suljić.

Poboljšati kvalitet, sačuvati brend

Tarik Dizdarević s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu ističe da je prije nego što se osigura konkurentnost na evropskom tržištu potrebno stvoriti stabilnu situaciju na domaćem. Dosta se treba uraditi da bi se poboljšao kvalitet proizvoda.

- Travnički odnosno vlašićki sir je naš brend o kojem prvi pisani podaci datiraju iz 1801. godine. Treba izbjeći demagogiju kako se sir zove, a poraditi na kvaliteti i higijeni - istaknuo je Dizdarević.

Naglašava da se podizanjem kvaliteta štite i kupci, ali je onda potrebno i podići cijenu da se zaštite proizvođači od nakupaca koji kupuju sireve za sedam KM.