VIJESTI

Crnadak: Sankcije SAD se odnose na Dodika, ali ne na RS

Ministar vanjskih poslova BiH u Bijeljini pojasnio

Redakcija

19.1.2017

- Sankcije Miloradu Dodiku je uveo State Department, a ne ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Ideja da ambasadoricu Cormack proglasimo 'personom non grata' je nerazumna i potpuno pogrešna.

To je, između ostalog, danas na konferenciji za novinare u Bijeljini izjavio je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koji je prisutnim novinarima komentarao uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, njegovim stavovima te popravljanju odnosa između BiH i Srbije.

On je naglasio da sankcije koje su uvele SAD nisu usmjerene ni protiv Republike Srpske ni protiv BiH, iako će imati posljedice i po RS i BiH.

-Sankcije se odnose samo na Milorada Dodika i rezultat su njegovog ličnog odnosa s američkom administracijom s kojom on igra dugogodišnju igru živaca - kazao je Crnadak.

On je naglasio da ne podržava ove sankcije Miloradu Dodiku, koji je predsjednik RS.

- Što se mene tiče, od kako se bavim politikom, nikada nisam nijedne sankcije podržao tako da neću ni ove. I ne mogu da zamislim nikoga ko se zbog ove situacije raduje. Ipak se radi o predsjedniku RS. Ukoliko Milorad Dodik u ovu priču uvuče srpski narod, Vladu RS, NS RS, onda će Republiku Srpsku uvesti u izolaciju. I to nije dobro i zato ga pozivam da to ne radi – istakao je Crnadak.

On je pojasnio da je ove sankcije uveo State Department, a ne Američka ambasada u Sarajevu.

- Savjetnici Milorada Dodika morali su znati i trebali su mu reći da proglašavanje ambasadora nepoželjnim u BiH, nije nadležnost ministra inostranih poslova, nego u nadležnost Predsjedništva BiH – pojasnio je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH je dodao da će ovo ministarstvo nastaviti saradnju s predstavnicima SAD u Washingtonu i Sarajevu, jer SAD nisu neprijatelj ni srpskom narodu, niti RS, ni bilo kome drugom u BiH.

- Na kraju krajeva da jesu, ja sam uvjeren da se ne bi desilo da isti dan kada je ovo objavljeno premijer Srbije Vučić priča s američkim potpredsjednikom Joe Bidenom, a predsjednikom Srbije Nikolić razgovara s američkim ambasadorom u Beogradu – istakao je Crnadak.

On je rekao da, kao predstavnik Republike Srpske u Vijeću ministara BiH, može poručiti da nema, niti će ikada biti neke trgovine oko stvari kao što su Daytonski sporazum, teritorija i nadležnosti RS, entitetsko glasanje, uloga RS u evropskim integracijama.

- Isto tako smatram da dok god se ove stvari poštuju i dok ih niko ne dovodi u pitanje, naša je obaveza da s ljudima koji predstavljaju sve zemlje, pa i SAD, razgovaramo, sarađujemo i tražimo najbolja rješenja za RS i BiH - rekao je Crnadak.

Posjeta Srbiji

Ministar vanjskih poslova BiH će u ponedjeljak s predsjedavajućim Denisom Zvizdićem i drugim ministrima sastati u Beogradu s premijerom Vučićem i delegacijom Vlade Srbije.

- To će biti važna posjeta koja će zajedno s budućom posjetom predsjednika Srbije Sarajevu i sljedećom, drugom po redu, zajedničkom sjednicom Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH odrediti dobar put daljeg popravljanja odnosa između BiH i Srbije, te Srba i Bošnjaka kao naroda - dodao je Crnadak.