TUZLANSKI KANTON

Tuzlanski kanton: Nakon inspekcijskih kazni mnogi registriraju firmu

Na ulicama sve više taksi prijevoznika

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

19.1.2017

U posljednjih deset godina taksi prijevoz na području Tuzlanskog kantona doživio je pravu ekspanziju. Da li zbog činjenice da s Međunarodnog aerodroma Tuzla iz godine u godinu leti sve više putnika ili  zbog sve češćih kontrola inspekcijskih i policijskih organa usmjerenih prema „divljim“ taksistima, broj taksista u Kantonu, u odnosu na 2007., povećan je za sto posto. 

Nadležni kažnjavaju

Usluge taksi prijevoza pruža 35 pravnih i 448 fizičkih lica, sa 607 uposlenih. Najviše taksista ima na području Tuzle, njih 342. Uz Tuzlu, najviše registriranih ima u Živinicama, dok je najmanje u Čeliću, svega dva. 

Iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja naglašavaju da se povećanjem legalnih direktno smanjuje broj nelegalnih taksista. 

mirsad-gluhic99

 Gluhić: Povećanje legalnih taksista

- Nadležni svakodnevno kažnjavaju nelegalne taksiste. Mnogi se nakon kazne odluče registrirati firmu i raditi u skladu sa zakonom - kaže ministar Mirsad Gluhić.

Ipak, iz nekoliko tuzlanskih taksi udruženja ističu da ima više taksista nego što ih je stvarno potrebno. Osim toga, kažu, veliki problem predstavljaju nelegalni taksisti i oni koji dolaze iz drugih općina.

Izmirenje obaveza

- Uz nelegalne, imamo i nekoliko desetina taksista koji svakodnevno dolaze iz manjih okolnih općina. To je problem koji nas muči i uništava. Naši taksisti su zbog toga prinuđeni raditi više da bismo mogli izmiriti sve obaveze, u prvom redu obaveze prema državi - navodi Anto Krešić iz Udruženja “Čaršijski radio taxi“.

Vožnja ispod cijene 

Veliki problem, kažu taksisti, predstavlja i teška finansijska situacija. 

- Moramo voziti ispod cijene, što, naravno, putnicima odgovara. Tako da mi u suštini dođemo kao dopuna gradskom i prigradskom saobraćaju - kaže Neim Husić iz Udruženja “Tuzla taxi“.