BIH

Radončić: Medijska ili politička teza o prisluškivanju funkcionera susjednih država nije tačna

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Parlamenta BiH

S. D.

19.1.2017

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH održala je u sjedištu Agencije sjednicu s rukovodstvom Agencije, na kojoj je razmatran dokument koji je krajem prošle godine objavljen i u javnosti, a prema kojem je navodno OSA prisluškivala zvaničnike Srbije.

Nikola Špirić, predsjedavajući, te članovi Komsije u izjavi novinarima nakon sjednice potvrdio je da je Komisija utvrdila da nikakvog prisluškivanja nije bilo.

- Ono što smo zaključili jeste da je dokument koji smo dobili i koji smo imali u posjedu koji se zove "dubinski prodor" ili akcija "Ušće", da je originalan, da postoji takav dokument, da je zaveden u OSA-i, da se Agencija ponašala u skladu sa zakonom, kada je u pitanju taj dokument i da nije bilo prisluškivanja građana ni u BiH, ni izvan BiH, po osnovu tog zavedenog predmeta - kazao je Špirić. 

O sadržaju dokumenta, istakao je on ne može govoriti, s obzirom na to da će se unutar OSA-e voditi istraga kako je on "procurio" i strogo je povjerljiv sve dok se s tog dokumenta ne skine ta oznaka tajnosti.

Šprić je potvrdio da je Komisija imala jedinstven stav o zaključku da prisluškivanja nije bilo.

Fahrudin Radončić, član Komisije i delegat u Domu naroda, kazao je novinarama da je razgovor s rukovodstvom OSA-e bio veoma iscrpan. 

- Dobili smo vrlo preciznu dokumentaciju koja dokazuje da nije bilo nikakvog prisluškivanja niti u BiH, niti van BiH, što znači da medijska teza, ili politička, da su prisluškivani funkcioneri susjednih država nije tačna - kazao je Radončić.

On je odgovarajući na pitanje šta je u stvari akcija "Ušće" kazao da se tim pitanjem sad interno treba baviti OSA. 

- Unutrašnja kontrola obavještajne službe uradit će svoj posao i probat će da locira ko je odao poslovnu u ovom smislu i tajnu koja nosi takvu oznaku na tom dokumentu "Ušće". Vidjeli smo svi na komisija taj dokument, vjerujte mi nema tamo nikakvih ofanzivnih, obavještajnih akcija prema Republici Srbiji i prema drugim ino faktorima. Radi se o uobičajenom poslu naše obavještajne službe, koja čak ne sadrži nikakva imena i prezimena - istakao je Radončić.

Na upit da prokomentira najavljenu mogućnost da će Komisija saslušati Nenada Stevandića, potpredsjednika NSRS-a Radončić je kazao: 

- Mislim da Komsija za nadzor nad radom OSA-e ne treba da saslušava političare, ako je neko prekršio zakon koji se tiče dokumenata s oznakom "tajno", to je eventualno posao nadležnih državnih organa, odnosno Tužilaštava - kazao je Radončić. 

Odgovarajući na upit implicira li on mogućnost da Stevandić bude saslušan u Tužilaštvu, Radončić je kazao da ne želi ništa prejudicirati.

- Postoji nešto što se zove presumpcija nevinosti, postoji previše montiranih procesa i zaista ne bih ništa da prejudiciram u tom smislu - kazao je Radončić.

On je odgovorio i na upit novinara da prokomentira kako se moglo desiti da dokument s oznakom "tajno" procuri iz OSA-e u javnost.

- Novo rukovodstvo OSA-e je zateklo kadrovsku situaciju kakvu ima. I, danas sam to rekao, imamo dvije afere. Dokument "Ušće", a prije toga atak na načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga, kada je eksplodirao takozvani "topovski udar" ili petarda. To su svakako situacije koje služba treba da riješi i koliko sam danas shvatio to su recidivi kadrovske politike koja se vodila ranije. Mi u tom smislu kao Komisija dajemo punu podršku radu OSA-e da se takvi slučajevi ne dešavaju – naglasio je on.

 
Radončić je odgovorio i na novinarsko pitanje da li je i koliko afera s dokumentom OSA-e dodatno narušila odnose između BiH i Srbije.

- Odnose Srbije i BiH mogu narušiti druge situacije, teške političke izjave. Jedna vrsta izilacionizma od strane bošnjačke politike ili teških riječi koje dolaze iz Beograda, a ovaj dokument, potpuno sam siguran, nije narušio ništa – zaključio je Radončić. 

S obzirom na to da se Radončić najduže zadržao u sjedištu OSA-e, novinare je zanimao razlog toga. 

- Popio sam kafu s direktorom Obavještajne službe, potpuno privatno, nije nikakva tajna - rekao je Radončić novinarima. 

Darko Babalj, član Komsije i delegat u Domu naroda, kazao je da je najbitnije da je komisija imala jedinstven stav i da se i građanima BiH i Srbije može kazati da niko nije prisluškivan.

- Ono što je sigurno da OSA svoj posao radi u skladu sa zakonom. I, ima puno afera. Nadam se da se građani ove zemlje ubuduće neće zbunjivati, i da političari zbog svojih promocija neće iznositi neke stvari koje nas dovode u neizvjesnost u kakvoj smo do danas svi bili. Danas smo dobili papire da srbijanski funkcioneri nisu prisluškivani. Gospodin Stevandić koji je ove dokumente objavio, s njim će se neko drugi baviti – naveo je Babalj, kazavši da će "Stevandić imati problema s nekim drugim, a ne s Komsijom".

Sadik Ahmetović, član Komisije i poslanik u Predstavničkom domu kazao je da OSA ima pravo da se bavi i kontraobavještajnom djelatnošću i da se u ovom slučaju radilo u skladu sa zakonom.

Ahmetović je odgovarajući na upit novinara hoće li ova afera narušiti odnose Srbije i BiH, kazao da on ima informaciju da su se rukovodstvo OSA-e i srbijanske obavještajne službe nedavno sastali i da prema informacijama koje on ima da je "taj sastanak bio kvalitetan".