GLOBUS

Problem popularizma u centru pažnje u Davosu

Održava se Svjetski ekonomski forum

Redakcija

19.1.2017

Ove godine u središtu interesa godišnjeg sastanka u Davosu - Svjetskog ekonomskog foruma, neprofitne organizacije osnovana 1971. sa sjedištem u Ženevi, problem populizma na koji će političari, ekonomisti, naučnici, umjetnici i aktivisti pokušati da odgovore.

Gotovo 300 političkih lidera iz 70 zemalja i oko 1.000 čelnika velikih kompanija raspravlja o tome od utorka do petka u Davosu, kao i o podsticanju privrednog rasta, socijalnoj inkluziji i širenju automatizacije u industriji što dovodi do ukidanja radnih mjesta.

Premda on ne prisustvuje, "duh novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova populistička retorika jako se osjećaju na tom skupu", prenose agencije.

Populistički otpor političkim elitama, migraciji i slobodnoj trgovini omogućili su Trumpu pobjedu na predsjedničkim izborima 8. novembra i odrazili se i na ovogodišnji forum u Davosu, koji je posvećen temi "Liderstvo koje odgovara i liderstvo koje je odgovorno".

U posljednjih 12 mjeseci, populizam je naišao na plodno tlo ne samo među nezadovoljnim američkim glasačima, nego i u Velikoj Britaniji, gdje su kritičari EU na populističkoj platformi odnijeli pobjedu na referendumu 23. juna o izlasku iz EU, konstatuje agencija, dodajući da populistički pokreti jačaju i u drugim evropskim zemljama.

Inače, premijeri Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Andrej Plenković učestvovat će u četvrtak i petak na Forumu u Davosu. Bit će to prvi susret Vučića i Plenkovića koji je dužnost premijera preuzeo oktobra 2016. godine.

U petak će zajedno učestvovati na panelu pod nazivom "Go East: Strenghtening Europe's Neighbours", na kojem će još biti predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko, ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz i evropski komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.