VIJESTI

Vremenske neprilike kakve se ne pamte: Led bijesni Savom

Lokalno stanovništvo zabrinuto

Autor:E. REDŽIĆ

18.1.2017

Desilo se ono čega su se mnogi pribojavali. 

Usljed porasta Save došlo je do naglog pokretanja "ledenih čepova" koji su se zbog jake zime formirali iznad Brčkog odnosno u gornjem toku rijeke Save.

Negdje oko 17 sati počele su dolaziti ogromne sante čija je visina po riječima očevidaca dostizala visinu do dva metra iznad vodene površine. 

U noći se moglo čuti sudaranje santi, pucanje sajli kojima su plovila vezana za obalu i jezivi zvuk gužvanja čamaca i drugih plovila. 

Građani su se odmah organizovali u pokušaju spasavanja imovine a pritekli su u pomoć i članovi ronilačkog kluba "Nemo" iz Brčkog na čelu sa Neđom Mičićem-Tulijom predsjednikom kluba. 

Mičić nam je kazao da ne pamti da je led ovako naglo i u ovoj količini se kretao Savom te da nije mogao vjerovati kojom silinom i brzinom ledene sante lome sve što im se nađe na putu. Također smo u strahu da sante koje neprestano dolaze ne izazovu oštećenja na mostu na graničnom prelazu Brčko-Gunja istakao je Mičić. 

Načinjena je velika šteta u samo nekoliko sati,a tek se očekuje dolazak leda iz rijeke Bosne i ostalih rijeka koje se nalaze u gornjem slivu. Građani su i večeras organizovali dežurstva a tek u jutarnjim satima će se moći sumirati dosadašnja šteta koju je načinio led koji ne pamte ni stariji brčaci.